Aantal Syriërs in Nederland in ruim 2,5 jaar verviervoudigd

De asielinstroom nam de afgelopen tijd flink toe. In totaal is bijna 0,4 procent van de Nederlandse bevolking nu Syriër.

Twee Syrische vluchtelingen (midden links en rechts) bijeen gastgezin in Apeldoorn.
Twee Syrische vluchtelingen (midden links en rechts) bijeen gastgezin in Apeldoorn. Foto Piroschka van de WOUW/ANP

Het aantal Syriërs dat is ingeschreven bij een Nederlandse gemeente is de afgelopen jaren fors toegenomen. Tussen begin 2014 en 1 september 2016 verviervoudigde het aantal mensen van Syrische herkomst in Nederland van 15.000 tot 64.000, zo blijkt uit cijfers van het statistiekbureau CBS.

De immigratie volgt op de toegenomen asielinstroom van de afgelopen jaren als gevolg van de oorlog die er woedt in Syrië. Een piek in het aantal asielaanvragen en nareizigers vanuit dat land, in oktober vorig jaar, leidde er uiteindelijk toe dat het aantal Syriërs steeg dat zich bij een gemeente mocht inschrijven. Voor de eerste acht maanden van 2016 gaat het in totaal om 19.300 Syriërs.

Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben of langer dan een half jaar in de asielopvang verblijven, kunnen zich bij een gemeente registreren. Ze zijn daarmee officieel inwoner van Nederland.

Syriërs wonen vooral in de Randstad

In totaal was op 1 september van dit jaar 0,4 procent van de Nederlandse bevolking Syriër. Ze wonen volgens het CBS vooral in de Randstad: de top-3 op basis van absolute aantallen bestaat uit Amsterdam (1.414), Rotterdam (1.263) en Utrecht (963). Relatief gezien wonen in de gemeentes met officiële opvangcentra, zoals bijvoorbeeld Vlagtwedde (met Ter Apel) en Noordenveld (met Veenhuizen), de meeste asielmigranten.

Van de 49.000 Syriërs die zich sinds begin 2014 officieel lieten registreren, zaten er op 1 september 2016 nog zeven- tot negenduizend in een opvangcentrum. Deze marge valt te verklaren doordat er van zevenduizend Syriërs officieel bekend is dat ze in een azc zaten. Nog eens tweeduizend van hen wonen op een adres met tien of meer Syriërs en het statistiekbureau gaat er daarom vanuit dat dit ook opvanglocaties zijn.

Er is wel nog een groot verschil per stad tussen het aantal Syriërs dat nog in de opvang zit. In Utrecht is dat 25 procent op het totale aantal Syriërs in die stad, in Arnhem iets minder dan de helft. In Amsterdam en Rotterdam wonen zij vrijwel allen op een regulier adres.