Aandeelhouders AB InBev en SABMiller akkoord met overname

Ook werd besloten dat het fusiebedrijf doorgaat onder de naam AB InBev. De fusie wordt naar alle waarschijnlijkheid op 10 oktober afgerond.

Het hoofdkantoor van bierbrouwerij InBev Nederland
Het hoofdkantoor van bierbrouwerij InBev Nederland Foto Olaf Kraak / ANP

Aandeelhouders van zowel AB InBev als SABMiller hebben tijdens speciaal ingelaste vergaderingen ingestemd met de fusie. Ook werd besloten dat het fusiebedrijf doorgaat onder de naam AB InBev, meldt de AB InBev in een persbericht. De iconische adelaar verdwijnt wel uit het logo van ‘s werelds grootste bierbedrijf. De fusie wordt op 10 oktober afgerond.

Carlos Brito, CEO van AB InBev, in het persbericht:

“We zijn tevreden dat de beslissing van onze aandeelhouders ons een stap dichter bij de combinatie van onze bedrijven, teams, sterk erfgoed en passie voor brouwen heeft gebracht. We zijn vastberaden om de groei op lange termijn te stuwen en waarde te creëren voor al onze belanghebbenden.”

AB Inbev wil op jaarbasis structureel 1,4 miljard dollar besparen na de fusie met SABMiller: Grootste bierfusie ooit gaat duizenden banen kosten

AB InBev (omzet 41,6 miljard dollar) is bekend van biermerken Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Stella Artois en heeft zo’n 150.000 werknemers in dienst. SABMiller (omzet 24,1 miljard dollar) heeft ongeveer 70.000 man in dienst en produceert Miller en Fosters.

Eerder werd de overnameprocedure stilgelegd: door de daling van het pond was het bod minder waard geworden. Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev verhoogde daarop het bod van 44 naar 45 pond per aandeel. De totale overnameprijs komt uit op 79 miljard pond (94 miljard euro) en dat is nog steeds flink lager dan de destijds geboden 71 miljard pond die toen nog een waarde van 96 miljard euro vertegenwoordigde.

Om goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie moesten de bedrijven enkele merken van de hand doen. Biermerk Grolsch is bijvoorbeeld overgenomen door de Japanse brouwer Asahi.