Zwitsers lagerhuis stemt in met boerkaverbod

Het wetsvoorstel moet nu nog worden goedgekeurd door de senaat en de regering voor het in werking treedt.

Het Zwitserse wetsvoorstel stelt dat "geen enkele persoon zijn gezicht mag bedekken in openbare ruimten".
Het Zwitserse wetsvoorstel stelt dat "geen enkele persoon zijn gezicht mag bedekken in openbare ruimten". Foto: Lex van Lieshout / ANP

Het Zwitserse lagerhuis heeft dinsdag met een krappe meerderheid ingestemd met een boerkaverbod. Dat meldt persbureau Reuters. Het wetsvoorstel moet nu nog worden goedgekeurd door de senaat en de regering.

Het wetvoorstel kon rekenen op de steun van 88 parlementariërs. 87 van hen stemden tegen. Tien parlementsleden brachten geen stem uit. Het wetsvoorstel stelt dat “geen enkele persoon zijn gezicht mag bedekken in openbare ruimten”. In Zwitserland wonen ongeveer 350.000 moslims, wat neerkomt op 4,5 procent van de totale bevolking. Velen zijn afkomstig uit Turkije en voormalig Joegoslavië.

Walter Wobmann

Het plan voor een boerkaverbod in Zwitserland is een initiatief van Walter Wobmann, lid van de rechts-populistische SVP. Hij was eerder de initiatiefnemer van het verbod op de bouw van nieuwe minaretten, dat in 2009 in werking trad. Volgens Wobmann is het boerkaverbod nodig voor het behoud van de Zwitserse cultuur en om de radicale vormen van de islam te beteugelen.

Wobmann is ook sterk voorstander van een referendum over het onderwerp. Een peiling onder de bevolking in augustus wees uit dat 71 procent van de Zwitserse kiezers voor het boerkaverbod is. Een boerkaverbod was ook een belangrijk thema in Frankrijk, Duitsland en België, waar het al verboden is om gezichtsbedekkende kleding te dragen.