Zorgverzekering DSW duurder dan ministerie voorspelde

De premies vallen dit jaar bij DSW niet 3,50, zoals Schippers voorspelde, maar 9,25 euro per maand duurder uit.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De premie voor een zorgverzekering bij DSW stijgt dit jaar niet met 3,50 euro, zoals het kabinet vorige week had voorspeld, maar met 9,25 euro per maand. Dat heeft de verzekeraar dinsdag bekendgemaakt. DSW maakt ieder jaar als eerste de premies voor het nieuwe jaar bekend, en is in het verleden vaak een goede indicator gebleken voor de prijsontwikkelingen.

Volgens DSW is de prijsstijging het gevolg van onder meer duurdere specialistische geneesmiddelen en de toegenomen kosten voor wijkverpleging. Voor die laatste kostenpost wordt de rijksbijdrage afgebouwd.

Vorig jaar werd een deel van de toegenomen kosten betaald uit de reserves, maar dat kunnen verzekeraars zich volgens DSW niet meer permitteren. Toch worden niet alle kosten gedekt door de hogere premie. 94 euro per jaar komt alsnog uit de reserves.

DSW is traditiegetrouw aanzienlijk eerder dan de andere zorgverzekeraars met de nieuwe premies voor dit jaar. Die maken hun tarieven uiterlijk voor 19 november bekend.

Kamerleden willen uitleg van Schippers

Minister Schippers wilde tegen persbureau ANP niet reageren op de premierverhoging van DSW. `Net als vorige jaren zullen we niet steeds op de afzonderlijke premie-bekendmakingen van de zorgverzekeraars reageren. We wachten het af tot alle premies bekend zijn”, liet de minister weten.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren kritisch op de voorspelling van de minister. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de raming van Schippers te rooskleurig, “zo niet misleidend”:

Twitter avatar RenskeLeijten Renske Leijten DSW laat zien dat raming premie van kabinet rooskleurig, zo niet misleidend was https://t.co/uImBx02Eaa

PVV-Kamerlid Reinette Klever vindt de premiestijging “ongelooflijk”:

Twitter avatar rjklever Reinette Klever Ongelofelijk, zorgpremie stijgt fors, terwijl reserves veel te hoog blijven. Premie moet omlaag!
https://t.co/pg9IUaspPE

D66-Kamerlid Pia Dijkstra zegt tegen het ANP dat ze van het kabinet wil weten wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens.