Zo ziet de reis van een Syrische vluchteling eruit

Abdulrahman Osman vluchtte samen met zijn gezin van Damascus naar Duitsland. Al Jazeera volgde hen vanaf hun aankomst op Lesbos.

Abdulrahman Osman met zijn vrouw Kraiz en hun jongste zoon.
Abdulrahman Osman met zijn vrouw Kraiz en hun jongste zoon. Foto: screenshot YouTube

Via het nieuws krijg je veel mee van de vluchtelingencrisis, maar zelden zie je beelden van de lange tocht die een Syrische vluchteling aflegt. Jammer, want juist die beelden dragen bij aan het inlevingsvermogen van mensen voor vluchtelingen.

Dat is wat Adam Pletts, documentairemaker voor televisiezender Al Jazeera, dacht. Hij besloot de overtocht van één Syrisch gezin, dat op weg is van Syrië naar Europa, te volgen. In zijn minidocumentaire is te zien hoe de Syriër Abdulrahman Osman, zijn vrouw Kraiz en hun vier kinderen vanaf hun aankomst op het Griekse eiland Lesbos hun weg vervolgen richting Duitsland. Daar komen ze via een asielzoekerscentrum terecht in een klein dorpje:

Op het moment dat het gezin wordt gefilmd, hebben de familieleden al een reis achter de rug die ze van Damascus, via Beirut en Istanbul naar Izmir aan de westkust van Turkije bracht. Daar steken ze de Egeïsche Zee over naar het Griekse eiland Lesbos, zoals zoveel anderen dat ook deden.

Vervolgens wacht een tiendaagse tocht die met bussen, treinen en te voet wordt afgelegd en eindigt in een vluchtelingenkamp in Duitsland. Een tocht die het gezin in totaal bijna 20.000 euro kostte. Dat komt met name door mensensmokkelaars, die duizenden euro’s per persoon vragen voor de overtocht, zegt Abdulrahman Osman:

“Ik heb mijn auto, huis en andere bezittingen verkocht. Ook heb ik mijn spaargeld gebruikt om naar Turkije en Griekenland af te reizen. Ik kwam hier aan met niets.”

Het gezin komt na drie maanden terecht in het Duitse dorp Büttelborn, waar het hartelijk wordt ontvangen. Dat is geen vanzelfsprekendheid, zegt ook burgemeester Andreas Rotzinger, die erkent dat er ook Duitsers zijn die niet op vluchtelingen zitten te wachten.

Lees ook de verhalenreeks van NRC-correspondent Gert van Langendonck, waarin hij een groep Syrische vluchtelingen volgt bij hun poging Fort Europa binnen te komen. Hij werd hiervoor bekroond met een Europese Persprijs: Op naar Europa.

Ondanks alles is het gezin dankbaar dat het de oorlog heeft weten te ontvluchten en dat het in Duitsland onderdak heeft gekregen. Hoewel heel anders dan thuis, zijn ze blij met het huis in Büttelborn en met de hartelijke bewoners, zo zegt Kraiz Osman:

“We zijn blij met de bewoners, die ons stoelen en een sofa brachten. We waren geschokt toen één van hen de burgemeester bleek te zijn. Dat zou in Syrië nooit zijn gebeurd.”