Opinie

Zij was beter. Maar ging het daarover?

tomjanmeeus0

Een televisiedebat beoordelen is kijken namens andere kijkers, en ik vind het altijd knap als mensen weten wat andere mensen zien. Dus mijn koffiepot en ik waren er helemaal klaar voor vannacht, ik zei tegen de pot dat ik verwachtte dat Clinton beter zou zijn, de pot zei niets terug, en intussen nam ik me voor vooral niet op feiten te letten - want als deze campagne iets bewezen heeft, is het dat het belang van feiten zwaar overschat wordt: je kunt net zo goed advies van je koffiepot vragen.

Dus ik besloot me op beelden te focussen, op gevoelswaarde en percepties en andere omstandigheden die er niet van verdacht kunnen worden feiten te zijn.

Lees ook onze analyse: Geen duidelijke winnaar bij debat tussen Trump en Clinton

Ik keek CNN. Op het splitscherm was het alsof Trump haar kant opkeek als zij sprak, en alsof Clinton van hem wegkeek wanneer hij sprak: goed voor Trump, dacht ik.

Ik zag een vrouw die geen last van longontsteking had, en een man die steeds snel zijn neus ophaalde: voordeel voor Clinton, vermoedde ik.

En ik zag, dat vooral, een capabele vrouw tegenover een boze man. Maar dat was misschien toch weer te feitelijk. Of te vooringenomen.

Je kon ook zeggen dat daar een zakenman stond die ondanks een lichte verkoudheid gewoon de waarheid zei, terwijl zij weer haar ingestudeerde mooipraterij te berde bracht.

Kijk hier het debat terug. De tekst gaat verder onder video.

Op de thema’s leek zij me echt veel beter overkomen, vrijhandel misschien uitgezonderd. Over zijn geclaimde oppositie tegen de oorlog in Irak sprak hij, dacht ik, te heftig om geloofwaardig te blijven. Over zijn weigering zijn belastingaangifte te openbaren, en zijn jarenlange steun aan de birther moverment (‘Obama was niet in de VS geboren’) hield ze hem met superieure eenvoud gevangen in zijn eigen stoerheid.

Dus aan het einde was ik redelijk zeker dat zij beter had gedebatteerd dan hij. Maar toen zag ik op mijn telefoon een tweet van @HillaryClinton voorbijkomen: deze vrouw kon blijkbaar twitteren tijdens het debatteren. En ik dacht: precies wat Trump altijd zegt – bij haar is alles te mooi om waar te zijn.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Donald Trump’s answer for his five years of pushing the racist birther conspiracy theory?

“I say nothing.” #debatenight

Wat we vannacht vooral zagen, vrees ik, waren babyboomers in een droevig stadium van zelfontkenning. 65plussers die opgroeiden met Fleetwood Mac en de Stones – Time is on my side. Maar bij allebei is het beste er allang af, al blijven ze hardnekkig jeugdigheid en vitaliteit poseren.

De tijd staat niet meer aan hun kant. En als je ze zo zag, in een debat waarin feiten waren gedegradeerd tot derderangs details, kon je je ook de vraag stellen of de tijd nog aan de kant van Amerika staat.

Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Jutta Chorus.