Ze zijn nog steeds vermist

Foto Edgard Garrido/Reuters

Twee jaar zijn ze nu vermist, de 43 studenten uit de Zuid-Mexicaanse deelstaat Guerrero, Mexico. Ze verdwenen op 26 september 2014. Maandag was er een protestmars in Mexico-Stad van nabestaanden en vrienden die opheldering eisen waar ze gebleven zijn. De demonstratie liep uit de hand. Op de foto zien we de politie het gebouw waar de regering zetelt uit komen om de demonstranten te arresteren.

Meer dan 20.000 mensen zijn als vermist opgegeven in Mexico. In Guerrero, waar veel opium wordt geproduceerd en vaak gevechten zijn tussen verschillende kartels, zijn veel mensen ‘verdwenen’. Volgens de regering werden de studenten aangezien voor rivaliserende drugsbende, maar velen zetten vraagtekens bij deze lezing, onder wie ouders van de studenten. De Nationale Mensenrechtencommissie publiceerde vorig jaar een rapport over minstens dertig onvolkomenheden in het onderzoek.

    • Japke-d. Bouma