’92 procent wereldbevolking leeft in vuile lucht’

Volgens een rapport van de WHO zijn jaarlijks drie miljoen doden te wijten aan verontreinigde lucht.

Een vrouw in Beijing draagt een mondkapje tegen de fijnstof in de stad.
Een vrouw in Beijing draagt een mondkapje tegen de fijnstof in de stad. Foto: Andy Wong / AP

Minstens 92 procent van de wereldbevolking leeft in gebieden waar de luchtkwaliteit ondermaats is. Dat blijkt uit een dinsdag naar buiten gebracht rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Veel gebieden op aarde voldoen niet aan de door de WHO vastgestelde grenzen voor onder meer de stoffen sulfaat, zwarte koolstof en nitraten. Deze stoffen dringen de longen en het cardiovasculaire systeem binnen. Boosdoeners zijn vooral inefficiënte transportmethoden, kolencentrales, industriële activiteiten en huiselijke brandstof- en afvalverwerking. Daarnaast kan luchtverontreiniging ontstaan door niet-menselijke oorzaken, zoals stofstormen in woestijngebieden.

Lees ook: Bijna niemand betaalt voor de uitstoot van CO2.

Drie miljoen doden

Volgens het model van de WHO, dat werd ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Bath, zijn jaarlijks drie miljoen doden te wijten aan verontreinigde lucht. Bijna 90 procent van de dodelijke slachtoffers komt uit lage- en middeninkomenslanden. 94 procent van de slachtoffers sterft aan hart- en vaatziekten, longkanker en andere longaandoeningen. Kinderen en ouderen lopen het meeste risico.

Maria Neira, directeur bij de WHO, stelt dat een snelle aanpak van het probleem van luchtvervuiling zowel noodzakelijk als mogelijk is:

“Er zijn oplossingen, zoals het op een meer duurzame manier afvoeren van afvalstoffen, het gebruik van duurzame energie en schone transportmiddelen in steden, en het terugdringen van industriële uitstoot.”

Het rapport bevat de meest gedetailleerde informatie van de WHO op het gebied van wereldwijde luchtverontreiniging tot nu toe. Er kan met het interactieve model onder meer worden gekeken naar de vervuiling per land. De data uit het WHO-rapport komen onder meer van satellieten en monitoren op de grond op drieduizend locaties wereldwijd, zowel in steden als in landelijke gebieden.