Volksgezondheid

‘Zorgpremie stijgt meer dan Schippers voorspelde’

De kans is aanzienlijk dat de maandelijkse premie voor de verplichte zorgpolis in 2017 flink stijgt. DSW maakte dinsdag als eerste zorgverzekeraar de premie van zijn basispolis bekend. Die stijgt met 9,25 euro, een stijging van ruim 9 procent. DSW-verzekerden zijn volgend jaar 108 euro per maand kwijt aan hun zorgpolis. DSW is een relatief kleine verzekeraar, die jaarlijks als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie bekendmaakt. De premie van DSW wordt gezien als indicatie voor de stijging of daling van alle polissen.

In de Tweede Kamer is ontstemd gereageerd op de premiestijging. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) voorspelde op Prinsjesdag, vorige week dinsdag, nog dat de maandelijkse premie vermoedelijk met slechts 3,50 euro (ruim 3 procent) zou stijgen. Maar het gaat hier om een schatting. De échte premie wordt bepaald door de zorgverzekeraars en blijkt nu veel hoger dan Schippers’ schatting.

Oppositiepartijen de SP, het CDA, D66, de ChristenUnie en de PVV willen uitleg van het kabinet. De SP waarschuwde op Prinsjesdag al voor een te positieve voorstelling van zaken over de zorgpolis.

PvdA-leider Samsom stelt dat „gelukkig” de zorgtoeslag meestijgt met de premie, zodat mensen met lagere inkomens minder hard getroffen worden. VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil de premies van de andere verzekeraars afwachten: „Als we met zijn allen meer zorg mogen afnemen, kost dat ook meer geld. Gratis zorg bestaat niet.” (NRC)

Politiek vs. verzekeraars pagina 18