Voetbal

Bondscoach Engeland in verlegenheid na undercover-actie

Foto AFP

De nieuwe Engelse bondscoach Sam Allardyce heeft zichzelf in problemen gebracht door uitspraken die hij deed terwijl hij door een verborgen camera werd gefilmd. De Britse krant The Daily Telegraph onthulde dinsdag dat Allardyce onder meer geld probeerde te verdienen aan adviezen over illegale transferpraktijken.

Uit de beelden, die gedeeltelijk openbaar zijn gemaakt, zou duidelijk worden dat de 61-jarige Allardyce zijn functie als bondscoach misbruikte om omgerekend zo’n 462.000 euro te verdienen aan adviezen aan Aziatische zakenlieden. Aan deze zakenlieden, in werkelijkheid undercoverjournalisten van The Daily Telegraph, legde hij uit hoe de regels van de Engelse bond voor transfers konden worden omzeild en hoe een speler toch bezit kan worden van een derde partij. Deze praktijk, ‘third party ownership’, is sinds 2008 verboden door de FA.

Daarnaast liet Allardyce zich ontvallen dat zijn voorganger, oud-bondscoach Roy Hodgson, „niet de persoonlijkheid heeft” om te spreken in het openbaar en dat Engelse voetballers kampen met „psychische blokkades”.

De FA heeft aangekondigd een onderzoek naar de uitspraken in te stellen en heeft The Daily Telegraph gevraagd alle beelden openbaar te maken. De zaak-Allardyce is de eerste onthulling van de Engelse krant, die tien maanden onderzoek deed naar corruptie en omkoping in het Britse voetbal.

Allardyce is oud-trainer van onder meer Premier League-clubs West Ham United en Sunderland. Hij werd in juli aangesteld als bondscoach van het Engelse voetbalelftal. (NRC)