Voedingscentrum waarschuwt voor The Green Happiness

Wie de regels volgt kan een verzwakt immuunsysteem, botontkalking en verzwakte spieren krijgen.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Het The Green Happiness-dieet van foodbloggers Tessa Moorman en Merel von Carlsberg kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarvoor heeft het Voedingscentrum dinsdag gewaarschuwd. Wie zich aan de regels uit het boek houdt, kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen oplopen, aldus het centrum. Dat kan een verlaagde weerstand, verzwakt immuunsysteem en onherstelbare botontkalking tot gevolg hebben. The Green Happiness wil dinsdag niet reageren en zegt later deze week met een toelichting te komen.

Over het dieet ontstond veel discussie nadat in NRC een interview met Moorman en Von Carlsberg werd gepubliceerd. Meerdere experts hebben al kritiek geuit op de schamele voedingswaarde van de maaltijden die het boek voorschrijft. Voedingsexpert Astrid Postma van het Voedingscentrum lichtte dinsdagochtend in een interview met BNR Nieuwsradio de kritiek toe:

“Deze dames zeggen dat ze diëtist zijn. Ze hebben een officiële opleiding gevolgd, maar toch klopt een aantal dingen helemaal niet.”

Lees ook wat de ombudsman van NRC van het interview vond: Het Groene Geluk: opgediend en meteen weer doodgekookt

Slecht voor botten, spieren en immuunsysteem

Postma noemde op BNR drie problemen met de voedingswaarde in het bijzonder. Ten eerste zitten er volgens het Voedingscentrum te weinig eiwitten in, wat negatieve gevolgen heeft voor de spieren en het immuunsysteem. Een tekort aan calcium levert blijvende schade aan de botopbouw op. Bovendien schrijft het menu geen B12-supplementen voor. Omdat die vitaminen alleen in dierlijke producten zitten, is dat bij een veganistisch dieet als The Green Happiness volgens het Voedingscentrum wel noodzakelijk. Een tekort aan vitamine B12 kan pas na maanden of jaren merkbaar zijn, en dan leiden tot bloedarmoede of neurologische problemen.

Voor een verbod op het boek pleit Postma niet:

“We willen de consument voorlichten over de nadelen hiervan. Daarna moet iedereen zelf kiezen. (…) Maar het mag wel gezegd wat er eigenlijk allemaal niet goed aan is.”

Jonge vrouwen

Postma maakt zich, met vele anderen, vooral zorgen over de gevolgen voor jonge vrouwen en tieners. Zij zouden Moorman en Von Carlsberg al rolmodel kunnen zien, en door het dieet voedingsproblemen kunnen oplopen:

“Ik denk dat het ook belangrijk is voor ouders om je kind toch een beetje in de gaten te houden en te kijken of ze, dat zal waarschijnlijk eerder je dochter dan je zoon zijn, gekke dingen gaat doen. En daar dan over te praten.”

Het Voedingscentrum is een door de overheid gesubsidieerde organisatie die consumenten voorziet van op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde informatie.

Dit schreven we eerder over The Green Happiness

  • ‘Ik dacht dat we gezond aten’. Het interview dat aanleiding was voor alle ophef.
  • Hoe twee diëtisten ons bang maken voor een gekookt ei. De reactie van wetenschapsredacteur Hester van Santen.
  • Onzin van Green Happiness kan de wereld redden. De column van microbioloog Rosanne Hertzberger.
  • Dit vonden lezers van The Green Happiness. Een overzicht van de reacties van lezers.
  • Voor ‘suffe’ diëtist is hippe voedselgoeroe een gruwel. De reacties van collega-diëtisten op The Green Happiness.
  • De wereld redden met een wortel. Echt? De column van Marjoleine de Vos.
  • Het Groene Geluk: opgediend en meteen weer doodgekookt. De reactie van ombudsman Sjoerd de Jong op het interview met Tessa Moorman en Merel von Carlsberg.