Verborgen camera kost Big Sam baan als Engelse bondscoach

Voetbal

De Engelse bondscoach Sam Allardyce is ontslagen. Undercoverjournalisten filmden zijn bereidheid tot illegale transferadviezen.

Foto Carl Recine/Reuters

Big Sam aasde op een lucratieve schnabbel maar is nu werkloos. De Football Association (FA) ontsloeg dinsdagavond de 61-jarige Sam Allardyce als trainer van het Engelse nationale voetbalelftal.

Het duurde maar 67 dagen

De positie van Allardyce werd onhoudbaar nadat de krant The Daily Telegraph berichtte hem met een verborgen camera te hebben betrapt op het aanbieden van adviezen over verboden transferpraktijken in ruil voor honderdduizenden Britse ponden.

De beelden waarin Allerdyce uitlegt hoe mee te profiteren van transfers:

De FA besloot in samenspraak met Allardyce dat „hun wegen scheiden”. Het gedrag van Allardyce is ongepast, aldus de FA. „De leider van het elftal moet goed leiderschap tonen en moet respect hebben voor de integriteit van het voetbal.” Na slechts 67 dagen is Big Sam bondscoach af.

Journalisten deden zich voor als zakenmannen

In de opgenomen gesprekken deden journalisten zich voor als zakenmannen van Aziatische investeringsfirma’s. Met Allardyce werd besproken of hij een paar keer per jaar bereid was naar Singapore of Hongkong te vliegen om een delegatie van een fictieve Aziatische investeringsfirma te adviseren. In ruil voor de reis, een toespraak en het advies zou hem in de gesprekken 100.000 pond per keer worden aangeboden.

Na het verschijnen van het nieuws kwam de directie van de FA samen bij het Wembley-stadion om zich te beraden over het lot van hun kersverse hoofdtrainer, die pas sinds juli, als opvolger van Roy Hodgson, in dienst was.

Grof geld verdienen

Allardyce, die voor een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro op de loonlijst stond, betoonde nog wel spijt. „Ik heb aan bestuursleden van de FA recht uit mijn hart mijn excuses aangeboden. Ik besef dat sommige uitspraken van mij voor schaamte hebben gezorgd”, liet hij in een verklaring weten.

The Telegraph schrijft dat Allardyce zich bewust was dat de zogenaamde investeringsfirma geïnteresseerd was in het bemachtigen van de eigendomsrechten van spelers om zo te profiteren van transfers. In het Engelse voetbal is dat verboden. „Je kan om de regels heen. Ik bedoel, je kan er grof geld mee verdienen”, aldus de heimelijke opnames van het gesprek.

Er mag geen derde partij meedingen

Allardyce zegt bijvoorbeeld dat het beter is dat de investeringsfirma ook eigenaar is van de agent van de speler. Iedere keer dat een speler verkocht wordt, ontvangt de agent een percentage. Vijf tot tien procent van een verkoopsom van 30 tot 40 miljoen is veel geld voor een paar uur werk, houdt Allardyce de undercoverjournalisten voor.

In het Engelse voetbal is het verboden dat de eigendomsrechten bij een derde partij (dus niet de speler zelf of een club) liggen. Ook wereldvoetbalbond FIFA kondigde in mei 2015 aan dat deze praktijken niet meer mogen. In het Engelse voetbal kreeg West Ham United jaren geleden een boete van 5,5 miljoen pond omdat het via zulke constructies de Argentijnse spelers Carlos Teves en Javier Mascherano had gecontracteerd.

In een van de undercoverfragmenten komen de mannen te spreken over zogenoemde bungs. Dat zijn onderhandse betalingen aan spelers, trainers of clubbestuurders om transfers tot stand te laten komen. Ook dat mag niet van de FA. Allardyce verbergt op de video zijn gezicht in een servet en zegt dat er in zijn aanwezigheid niet over bungs gesproken mag worden. „Je kan een speler, een trainer of een CEO niet betalen. Twintig of dertig jaar geleden gebeurde dat wel”, aldus Allardyce tijdens een etentje.

De droombaan duurde maar één interland

En zo blijft de droombaan, zoals Allardyce zijn positie noemde, beperkt tot één interland: de met 1-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije. Gareth Southgate, coach van Jong Engeland, neemt voor zeker de komende vier interlands de taken van Allardyce waar.