UP boekt opnieuw verkiezingswinst op Sint-Maarten

De partij heeft de laatste jaren altijd gewonnen, maar kwam door zetelroof niet altijd aan de macht.

Archiefbeeld van het regeringsgebouw op Sint-Maarten.
Archiefbeeld van het regeringsgebouw op Sint-Maarten. Foto Lex van Lieshout / ANP

De United People’s Party (UP) heeft de parlementsverkiezingen op Sint-Maarten nipt gewonnen. De partij kreeg vijf van de vijftien zetels, meldt persbureau ANP. Dat zijn er evenveel als National Alliance. USP krijgt drie zetels, DP twee. Vierhonderd van de 15.000 stemmen werden ongeldig verklaard. De opkomst was 65 procent.

Het is al lange tijd politiek onrustig op Sint-Maarten. Sinds 2010 heeft het zelfstandige land binnen het Koninkrijk der Nederlanden vijf regeringen gekend. Dat is deels het gevolg van twee grote belangenverstrengeling- en machtsmisbruikzaken binnen het kabinet. Die waren voor Nederland in 2014 aanleiding om streng toezicht op de integriteit van de ministers te eisen.

De UP heeft sinds 2010 alle verkiezingen gewonnen, maar kreeg door zetelroof vaak niet de kans te regeren. De huidige minister-president William Marlin, National Alliance, heeft toegezegde hervormingen om daar een einde aan te maken nog niet doorgevoerd.

Volgende maand komt een grote stembusfraudezaak uit 2014 voor de rechter. Politici zouden stemmen hebben gekocht.