Tien jaar cel en tbs voor moord op ex-vriendin

John F. schoot in 2015 zijn ex Linda van der Giesen dood voor het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar zij werkte.

De rechter in Breda heeft dinsdag een celstraf van tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan John F, die vorig jaar zijn ex-vriendin Linda van der Giesen doodschoot. Met de uitspraak geeft de rechter gehoor aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 28-jarige Van der Giesen werd op 10 augustus 2015 doodgeschoten op de parkeerplaats voor het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar zij werkte als verpleegkundige. De schietpartij gebeurde na een langdurige ruzie tussen Linda en John F., waarbij zij leden van motorclub Satudarah op hem zou hebben afgestuurd.

Voorbedachten rade

Op de middag van 10 augustus wachtte F. zijn ex met een pistool op bij het ziekenhuis. Daar schoot hij Linda van der Giesen met een pistool met geluiddemper meerdere keren door het hoofd. Naar eigen zeggen was het zijn plan geweest om voor haar ogen zelfmoord te plegen, maar zou hij psychotisch zijn geweest toen hij de trekker overhaalde.

De rechter wilde daar niet in meegaan. Aan de hand van getuigenverklaringen en ander bewijs zou Linda wel degelijk met voorbedachten rade om het leven zijn gebracht. F. liep volgens getuigen met getrokken wapen, inclusief geluidsdemper, en met handschoenen aan op haar af. Daarbij had hij op 2 augustus al gezegd dat hij een pistool ging kopen om Linda te vermoorden. John F. werd een dag na de schietpartij aangehouden, nadat hij zich had gemeld bij het politiebureau.

Politie maakte fouten

Tien dagen voordat ze werd vermoord, stapte Van der Giesen naar de politie gestapt omdat ze vreesde voor haar ex, die zou haar bedreigen en stalken. Doordat de aangifte verzandde in de bureaucratie, werd die niet tijdig opgevolgd en werd er geen actie ondernomen. Ook was op het bureau bekend dat F. een wapen had aangeschaft.

Volgens de Commissie-Eenhoorn, die het politie-optreden onderzocht, is de politie in gebreke gebleven bij de bescherming van Van der Giesen.