Suiker is overal waar je het niet verwacht

Vandaag eten we pesto. Want Albert Heijn stopt suiker in zijn huismerk-basic-pesto. En in veel meer huismerkvoedsel waar helemaal geen suiker in hoort te zitten.

Foto AP Photo / Matt Rourke

Het was deze zomer belangrijk komkommernieuws: Albert Heijn gaat de koekjes, sapjes en toetjes van het eigen huismerk minder zoet maken. Eind van het jaar zijn de schappen minder zoet, belooft de super. Het was de reden om nu eens te kijken hoe overbodig gezoet het AH-huismerkvoedsel is.

Behoorlijk! Er zit suiker in producten waar helemaal geen suiker in hoort. Neem de pesto. Moet er suiker in de pesto?

Nee, de eerste drie groene-pesto-recepten die Google laat zien piekeren er niet over om suiker in de pesto te stoppen. Zelfs Allerhande, de doe-het-zelfgids van Albert Heijn, adviseert pesto te maken van Parmezaanse kaas, basilicum, pijnboompitten, olijfolie, knoflook en wat zout. Dat laatste zou ik weglaten.Ik vind zelf een druppeltje citroen of wat balsamico-azijn en een snuifje peper wel aangenaam. Maar suiker?

Lees ook: Albert Heijn wordt minder zoet, maar hoe dan?

Zoeter dan frisdrank

AH verkoopt vier groene pesto’s van eigen merk. De AH Basic Green Pesto is royaal gezoet. Het etiket meldt 8,5 gram suiker per 100 gram. Minder zoet dan de perzik-sinastweedranken die AH nog moet vernieuwen (met 11 gram suiker per 100 ml), maar zoeter dan Dubbelfrisss (appel-perzik met 6,5 gram suiker per 100 ml).

Terug naar de pesto. Bij de AH-pesto alla Genovese prijkt de suiker glucose op de ingrediëntenlijst. En in de AH Excellent Pesto Genovese zit fructose en lactose. Maar het totaal aan suiker blijft toch laag: 0,5 gram per 100 gram.

Vulstof

De AH-basic-pesto met zijn 8,5 gram suiker kost 4,67 euro per kilo. De Excellent-variant kost per kilo €18,44. We zien: suiker is een goedkope vulstof. Loop bijvoorbeeld ook even mee naar het knäckebröd-schap.

Suiker in knäckebröd? Ja, wel in de AH-huismerkknäckers. Het AH Volkoren Knäckebröd meldt op zijn ingrediëntenlijst dat de bakker suiker heeft toegevoegd. Het resultaat komt uit op 6 gram per 100 gram. Concurrenten Wasa en Bolletje hebben aan hun volkorenknäckers geen suiker toegevoegd. Het meel en de bewerking leveren 1,5 gram suiker per 100 gram – vier keer minder dan de AH-knäcker. De AH-bakker komt op een kiloprijs van €2,37. Bolletje en Wasa vragen €3,97 en €4,19 voor een kilo. De bakkers uit Zaandam hebben een vreemde voorkeur voor suiker in veel van hun brood.

Brood

Dat er dextrose (dat is hetzelfde als glucose) zit in AH’s zachte witte bollen, en in de ‘zacht knapperige worstenbroodjes’ en de ‘miniworstenbroodhapjes’, alla. Maar in het traditioneel, ambachtelijk en gezond ogende AH-meergranenbrood zit dextrose. En helemaal vreemd: in het glutenvrije gesneden wit heeft de AH-bakker suiker gestopt. Willen mensen die heel modisch glutenvrij eten wél toegevoegde suikers in hun brood?

Doe ook onze Suikertest. Eet jij te veel suiker?

AH nam zich deze zomer voor de hoeveelheid suiker in huismerkartikelen te verminderen, met 10 tot 40 procent. Maar wie helemaal geen suiker wil in voedsel waar suiker niet in thuis hoort, blijft voorlopig aangewezen op de kleine lettertjes op het etiket aangewezen. Let op het totaal aantal gram suiker op de voedingswaardelijst en kijk of een vergelijkbaar product suikervrij is.