Schutter winkelcentrum Burlington bekent moorden

Bij de schietpartij in een filiaal van Macy’s vielen vrijdag vijf doden. Over het motief van de 20-jarige schutter is niets bekend.

Een gedenkplek voor het winkelcentrum in Burlington, waar de schietpartij plaatsvond.
Een gedenkplek voor het winkelcentrum in Burlington, waar de schietpartij plaatsvond. Foto: AP / Stephen Brashear

De man die wordt verdacht van de schietpartij in een winkelcentrum in het Amerikaanse Burlington, waarbij vijf doden vielen, heeft de moordpartij bekend. Dat meldt persbureau AP.

De 20-jarige Arcan Cetin werd maandagavond (lokale tijd) in staat van beschuldiging gesteld van vijfvoudige moord met voorbedachte rade. Voor de zitting werd een transcript van zijn verhoor uitgedeeld aan journalisten. Daarin gaf Cetin toe dat hij degene was die het vuur opende op de make-upafdeling van een filiaal van warenhuis Macy’s. Rechercheurs wilden niet ingaan op hun onderzoek naar het motief van de schutter.

Eén minuut, vijf doden

Vrijdagavond liep Arcan Cetin winkelcentrum Cascade Mall in met een geweer, waarmee hij de vijf slachtoffers binnen één minuut neerschoot. Vier van hen overleden ter plekke, de vijfde in het ziekenhuis. De slachtoffers verschilden in leeftijd van een hoogbejaarde vrouw tot een tiener. Na het schieten liet Cetin het geweer en de munitie achter op de balie en vluchtte weg. Cetin zou ooit voor Macy’s hebben gewerkt, maar niet in het filiaal in Burlington.

Pas een etmaal later kon de politie de 20-jarige man oppakken. Volgens zijn moeder en stiefvader heeft hij psychische problemen. Bekenden omschrijven Arcan Cetin als ‘sociaal ongemakkelijk’; een buurvrouw voelde zich dusdanig bedreigd door haar buurjongen dat ze naar eigen zeggen permanent een verdovingswapen naast haar voordeur had liggen.

Uit de documenten die werden uitgedeeld in de rechtbank zou blijken dat zijn stiefvader en moeder probeerden hun zoon op het rechte pad te houden, terwijl hij leed aan een niet nader genoemde psychische aandoening. Vorig jaar moest de jongen al voorkomen wegens het aanvliegen van zijn stiefvader, die hem in zijn kamer had betrapt met een joint. In december werd hem door een rechter te verstaan gegeven dat hij geen wapen mocht bezitten.