Saoedische vrouwen: schaf voogdijschap af

Ruim 14.000 Saoedische vrouwen hebben de regering in een petitie gevraagd een eind te maken aan het voogdijschap dat mannen hebben over hun doen en laten.

Saoedische vrouwen moeten toestemming hebben van hun vader, echtgenoot of een ander mannelijk familielid om bijvoorbeeld een paspoort aan te vragen, te trouwen of naar het buitenland te reizen. Ook mogen ze niet alleen autorijden, mogen ze niet zomaar een huis huren en moeten ze goedkeuring hebben om te mogen studeren of te werken.

In juli schreef Human Rights Watch over de ondergeschikte positie van vrouwen. In Saoedi-Arabië zelf bleef dat kennelijk niet onopgemerkt. Er volgde een campagne op Twitter. Sommige vrouwen gingen armbanden dragen met de tekst ‘Ik ben mijn eigen voogd’.

Tegen de BBC zei de Saoedische activiste Aziza al-Yousef maandag „erg trots” te zijn op het succes van de campagne, en dat er nu veranderingen moeten komen. De 14.000 ondertekenaars hebben de petitie onder naam getekend. Nog meer vrouwen zouden het verzoekschrift anoniem steunen.

Honderden vrouwen, mogelijk een paar duizend, stuurden dit weekeinde telegrammen naar de koning. Mogelijk krijgen ze gehoor bij de jonge kroonprins Mohammed bin Salman, die eerder suggereerde dat er een eind moet komen aan de positie van vrouwen als tweederangsburgers.