Sam Allardyce weg als bondscoach Engeland

Aanleiding is een reportage van The Daily Telegraph waarin Allardyce zich vatbaar toont voor corruptie.

Sam Allardyce op archiefbeeld.
Sam Allardyce op archiefbeeld. Foto Carl Recine / Reuters

Sam Allardyce is niet langer de bondscoach van Engeland. Voetbalbond FA publiceerde dinsdag een verklaring waarin het vertrek van de trainer wordt bevestigd. Beide partijen zijn in onderling overleg uit elkaar gegaan. Directe aanleiding voor het besluit is een reportage van The Daily Telegraph waaruit blijkt dat de bondscoach vatbaar is voor corruptie.

Twitter avatar FA The FA The FA can confirm that Sam Allardyce has left his position as @England manager. Full statement: https://t.co/oFu7dMn8CH

De FA noemt het gedrag van Allardyce “ongepast voor iemand die de trainer van het Engelse nationale elftal is”. De oefenmeester zelf stelt:

“Hoewel uit de opnames duidelijk blijkt dat elke overeenkomst de volledige toestemming nodig heeft van de FA, erken ik dat bepaalde opmerkingen van mij de bond in verlegenheid hebben gebracht.”

Undercoverreportage

De gewraakte uitspraken komen uit een reportage waarin Allardyce transferadviezen geeft aan Aziatische zakenlui en hiermee omgerekend zo’n 462.000 euro verdient. Aan deze mannen, eigenlijk undercoverjournalisten van de krant, doet de bondscoach uit de doeken hoe regels van de Engelse bond FA omzeild kunnen worden zodat een speler eigendom kan worden van een derde partij. Third party ownership is sinds 2008 verboden in Engeland omdat het wordt gezien als een moderne vorm van slavernij.

Bovendien liet de coach zich uit over zijn voorganger Roy Hodgson, die volgens hem “niet de persoonlijkheid” heeft om in het openbaar te spreken. Bovendien zouden zijn spelers kampen met “psychologische blokkades”.

Pas kort in functie

Hodgson vertrok afgelopen zomer na een dramatisch EK waarop Engeland al in de achtste finales werd uitgeschakeld door IJsland. Allardyce werd daarop aangesteld en was pas 67 dagen in functie toen hij dinsdag voor het laatst de bondsburelen verliet. In het verleden was de trainer onder meer werkzaam bij West Ham United.

Gareth Southgate zal de komende vier wedstrijden op de bank zitten bij Engeland, terwijl de FA op zoek gaat naar een vervanger voor Allardyce. Die moet voor het eind van het jaar zijn aangesteld.