Phil Toledano komt steeds weer gruwelijk aan zijn eind

Fotograaf en kunstenaar Phil Toledano raakte na de dood van zijn beide ouders geobsedeerd door de vraag hoe zijn leven zou eindigen. Hij zocht het uit en speelde alle horrorscenario’s na.

Screenshot uit de documentaire van de New York Times

Als zelfmoordenaar in een badkuip vol bloed. Als alcoholicus of als dakloze in de besneeuwde straten van New York. Als uitgebluste kantoorklerk in een magazijn zonder daglicht. Vermoord. Lijdend aan morbide obesitas, een hersenbloeding, of - net als zijn overleden vader - aan alzheimer.

De Engels-Amerikaanse fotograaf en kunstenaar Phil Toledano (1968) raakte na de dood van zijn beide ouders geobsedeerd door de vraag hoe zijn leven zou eindigen. Hij deed een DNA-test om te onderzoeken voor welke ouderdomskwalen hij vatbaar is, hij raadpleegde kaartleggers en handlezers, en verdiepte zich in de statistieken van verzekeringsmaatschappijen.

Uiteindelijk legde Toledano contact met een grimeur en speelde alle horrorscenario’s na. In een korte documentaire die filmmaker Joshua Seftel opnam voor de New York Times is te zien hoe Toledano de confrontatie aangaat met zijn grootste angsten.

Geen gelukkig gezin

In geen van de scenario’s die Toledano naspeelt, wordt hij oud als vader in een gelukkig gezin, tot ongenoegen van zijn echtgenote. Een foto waar hij met vrouw en dochter in de toekomst poseert op de trappen van het Metropolitan Museum of Art, waar een retrospectief van zijn eigen werk te zien is, schuift hij als ‘niet passend’ terzijde. “Ik realiseerde me dat dit project daar niet over gaat. Het gaat niet over hoe ik wil dat mijn leven wordt. Ik ben niet geïnteresseerd in de goede scenario’s, maar alleen in de slechte. Dat zijn de scenario’s waar ik bang voor ben.”

Pas als het project na drie jaar is afgerond, vindt Toledano vrede. “Er gebeurde iets bijzonders,” schrijft hij op zijn site. “Het werk transformeerde van kunst in exorcisme.”

Bekijk de korte documentaire The Many Sad Fates of Mr. Toledano en lees het begeleidende artikel op de site van de New York Times.