Panama vraagt VS uitlevering voormalige president

Ricardo Martinelli, president van 2009 tot 2014, zou meer dan 150 mensen hebben bespioneerd. Hij vluchtte begin 2015 het land uit.

Ricardo Martinelli tijdens de voetbalwedstrijd Panama tegen Argentinië in de Copá Améica op 9 juni 2016 in Chicago.
Ricardo Martinelli tijdens de voetbalwedstrijd Panama tegen Argentinië in de Copá Améica op 9 juni 2016 in Chicago. Foto AFP

Panama heeft officieel een uitleveringsverzoek ingediend bij de Amerikaanse regering voor zijn voormalige president Ricardo Martinelli. Dat melden lokale media.

Martinelli wordt ervan beschuldigd met belastinggeld meer dan 150 mensen te hebben bespioneerd, onder wie oppositieleden, vakbondsfunctionarissen, activisten en artsen. Een jaar geleden diende het Panamese hof een arrestatiebevel tegen hem in. Toen noemde Martinelli dat op Twitter een wraakcampagne van de huidige president, Juan Carlos Varela.

Het wordt aangenomen dat Martinelli in Miami verblijft, maar dat is niet bevestigd. Hij vluchtte begin 2015 het land uit. In juni was hij in Chicago bij een voetbalwedstrijd.

Aanvankelijk populair

Martinelli was president van het Midden-Amerikaanse land van 2009 tot 2014. De economie van Panama zat toen stevig in de lift en de regering realiseerde grootschalige overheidsprojecten. Martinelli was dan ook in het begin populair onder de bevolking, maar hij werd al gauw beschuldigd van corruptie.

Lees ook ons interview met Martinelli uit 2013 Vooruit met de Firma Panama