Oud-premier

Portugees Guterres aan kop in race VN-topbaan

Antonio Guterres, de voormalige premier van Portugal, heeft zijn leiderspositie in de race om de opvolging van VN-Secretaris Generaal Ban Ki-moon versterkt. Maandag won Guterres voor de vijfde keer een test-stemming in de VN-Veiligheidsraad. Bij deze test-stemmingen mogen de vijf permanente leden hun veto niet inzetten. Pas begin oktober moeten zij kleur bekennen. Veel landen hebben een voorkeur uitgesproken voor een vrouwelijke kandidaat uit Oost-Europa, maar na een overtuigende presentatie tijdens publieke hoorzittingen nam Guterres de leiding. Guterres kreeg van twaalf landen een aanmoedigingsstem. De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremis, kreeg acht aanmoedigingen, evenveel als zijn Slowaakse ambtgenoot Miroslav Lajcak.

(NRC)