Oscars

Frankrijk kiest voor Paul Verhoevens film Elle

Paul Verhoevens film Elle is de Franse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat meldde The Hollywood Reporter maandag. De film werd gekozen uit een shortlist van vier films; rond de Oscar-uitreiking in februari, wordt bekend of de film ook daadwerkelijk in die categorie genomineerd zal worden. Elle is de tiende film van Verhoeven die mogelijk in aanmerking komt voor Oscar.

Elle, met een hoofdrol van Isabelle Huppert, is de eerste Franstalige film van de 78-jarige Nederlandse regisseur. De film ging in mei in première op het filmfestival van Cannes, waar hij werd genomineerd voor een Gouden Palm en trok in Frankrijk 550.000 bezoekers naar de bioscoop. In Elle speelt Huppert een verkrachte vrouw die uit is op wraak. NRC noemde de film „technisch briljant, maar een tikkeltje saai” en gaf de film drie ballen. „Huppert heeft in het verleden ook al een scala aan uiterlijk ongenaakbare – maar innerlijk borrelende – vrouwen gespeeld met een hang naar het perverse. [...] Verhoeven blijft een groot stilist en Elle is technisch briljant: Huppert is nooit fraaier gefilmd. Maar de elementen komen nooit helemaal bij elkaar. Elle is – een noviteit bij Verhoeven – bij tijd en wijle zelfs een tikkeltje saai.”

De Nederlandse inzending voor de Oscars is Tonio van Paula van der Oest, met Pierre Bokma en Rifka Lodeizen. De film naar het boek van A.F.Th. van der Heijden is volgende maand in de bioscoop te zien.