Nog 43 dagen bellen en op deuren kloppen

Op campagne met Clinton Felix Klos werkt voor de campagne van Hillary in de belangrijke swing state Iowa. In dit blog vertelt hij wat hij meemaakt. Met deze week: luisteren naar het eerste debat.

Foto: Steve Pope/Getty Images/AFP

Anderhalf uur voor het eerste presidentiële debat kom ik aan bij Brewlab in Iowa City. De bierbrouwer schenkt een glas Oktoberfest voor me in. Hij was eerst een Bernie bro maar draagt nu een Hillary-button. “Zal ik de TV alvast een beetje harder zetten?” Graag. Ik verwacht een grote groep.

Dan komt Rebecca binnen. Ze draagt lage, blauwe Converse-gympen, een spijkerbroek en een donkerblauw T-shirt met de tekst ‘Gun Sense Voter’. “Hi, how are you!”, roept ze enthousiast. Rebecca, een verpleegster, is vijftig. Met haar helblauwe ogen en appelwangen lijkt ze op een Toy Story-karakter. Ze heeft twee dochters. De jongste zit thuis: ze is zestien en heeft morgen een schoolexamen maatschappijleer.

In 2015 richtte Rebecca de lokale tak op van Moms Demand Action, een lobbygroep die na de moordpartij op de Sandy Hook Elementary een machtige stem in het debat over wapenrestricties werd. Sandy Hook is de basisschool waar de 20-jarige Adam Lanza in december 2012 twintig kinderen tussen de zes en zeven jaar vermoordde met het geweer van zijn moeder.

Een leger van bijna vier miljoen moeders geeft nu actieve steun aan Amerikaanse politici die wapengeweld te lijf gaan. Ieder weekend klopt Rebecca als vrijwilliger op ongeveer 80 deuren voor Hillary Clinton. Iedere woensdagavond pleegt ze ten minste 100 telefoontjes in de hoop meer vrijwilligers te rekruteren. Samen hebben wij vanavond deze Brewlab Debate Watch Party georganiseerd.

“Ik ben een beetje nerveus”, zeg ik. “Heb ik geen last van”, zegt Rebecca. Ze moet nog snel naar een afspraak terwijl ik de decoraties ophang. Als ze terugkomt staat de brouwerij vol met ongeveer vijftig lokale Democraten. Totale stilte terwijl CNN’s presentator Wolf Blitzer het woord geeft aan de moderator.

Dan gaat het snel. De ruimte wordt luidruchtiger naarmate Trump onsamenhangender wordt. Een orkaan van geluid als Clinton over haar wapenbeleid zegt: “We need comprehensive background checks.”

We zijn het er achteraf allemaal over eens. Het had niet beter kunnen gaan. Hillary bleef koel, deelde rake klappen uit en was zelfs grappig. Maar dan komt Rebecca nog even naar me toe. Nu is ze wel nerveus. Alsof ze voor het eerst het idee van Trump in het Witte Huis toelaat. “Wat als het er niet toedoet? Wat als hij gewoon zijn eigen stemmers heeft bereikt?”