Nederland meest concurrerende EU-land

Nederland heeft zijn plek te danken aan de goede infrastructuur, en de hoge kwaliteit van de gezondheidszorg en het onderwijs.

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel.
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Nederland is volgens de jaarlijkse graadmeter van het World Economic Forum (WEF) het meest competitieve land van de Europese Unie. Op de WEF Global Competitiveness Index 2016/2017 stijgt Nederland wereldwijd naar plek vier. Alleen Zwitserland (1), de Verenigde Staten (2) en Singapore (3) scoren hoger. Vorig jaar eindigde Nederland nog op plek 5.

Nederland heeft de hoge klassering met name te danken aan de hoge kwaliteit van de infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. Ook speelt de efficiënte goederenmarkt mee, net als de manier waarop technologische innovatie in Nederland wordt toegepast. Ook wordt de goede samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven genoemd.

Lees ook de NRC Checkt: ‘Nederland in topdrie beste infrastructuur’

Hoogleraar Henk Volberda van de Rotterdamse Erasmus Universiteit verzamelde de gegevens voor Nederland, namens onderzoeksinstituut INSCOPE. De vierde plek is voor Nederland de hoogste ooit. Vooral de positie die Nederland inneemt op het gebied van innovatie en technologie is volgens Volberda van belang.

“Met name deze factoren zijn zeer belangrijk voor een hoge notering van innovatie-gedreven landen (zoals Nederland) in de wereldwijde ranking.”

Plus- en minpunten

In het rapport worden de kabinetsinspanningen geprezen om de arbeidsmarkt te hervormen. Het terugbrengen van kosten voor werving en ontslag zijn omlaag gegaan en ook is de verhouding tussen de hoogte van het loon en de arbeidsproductiviteit meer in balans.

De werking van de financiële markten is wel nog een heikel punt voor de concurrentiekracht van Nederland. Een daling van de 6e naar de 37ste positie op dit criterium is onder meer het gevolg van een zwakke juridische bescherming van kredietnemers en - gevers, zo wordt in het rapport geconcludeerd. Ook zijn banken minder in staat om relevante financiële diensten te bieden aan het bedrijfsleven.

Van groot belang voor de concurrentiepositie van Nederland op de wereldmarkt is het zogeheten innovatieklimaat. Het kunnen inspelen op vernieuwing is volgens Volberda om mee te kunnen gaan met de vierde industriële revolutie. Zaken als robots, 3D-printen en big data spelen daarin een belangrijke rol.

Met name de samenwerking tussen de wetenschap en het bedrijfsleven wordt in het evaluatierapport geroemd, juist daardoor is Nederland in staat om onderzoek om te zetten in zakelijke toepassingen. De kwaliteit van wetenschappelijke onderzoeksinstituten is bovendien “van wereldniveau”, aldus Volberda.

Kloof binnen Europa

Wel constateert de onderzoeker dat een kloof is, binnen de EU, tussen de concurrentiekracht van het Noord-Westen en het Zuid-Oosten. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het tempo waarin er geinnoveerd wordt.