Jorritsma toch langer als teammanager bij Oranje

Hans Jorritsma zou eigenlijk per 1 januari 2017 vertrekken, maar mag nu toch de kwalificatiereeks voor het WK 2018 afmaken.

Jorritsma bij het WK-kwalificatieduel Zweden-Nederland, eerder deze maand.
Jorritsma bij het WK-kwalificatieduel Zweden-Nederland, eerder deze maand. Foto Koen van Weel/ ANP

Hans Jorritsma mag toch langer aanblijven als teammanager bij het Nederlands Elftal. In tegenstelling tot een eerder besluit mag hij toch de WK-kwalificatiereeks bij Oranje afmaken, zo meldt voetbaldbond KNVB dinsdag. Daarmee wordt een eerder besluit om het 1 januari 2017 aflopende contract niet te verlengen, alsnog herroepen.

De KNVB kreeg de laatste weken veel kritiek op het besluit om de teammanager midden in een kwalificatiereeks te laten afzwaaien. Waar technisch directeur Hans van Breukelen aanvankelijk vasthield aan eerder gemaakte afspraken - om Jorritsma bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd te laten vertrekken - zou met name de spelersgroep hebben aangedrongen op een langer aanblijven van de teammanager. Jorritsma vervult deze functie al sinds 1996.

Opvolger gereed maken

Door het contract met een jaar te verlengen, kan de teammanager nu toch de kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland afmaken. Hij krijgt zo de tijd om zijn taken over te dragen aan een opvolger, stelt de KNVB in een persbericht:

“De KNVB hoopt op korte termijn de besprekingen met de opvolger van Jorritsma af te ronden. De nieuwe collega, die de komende tijd door Jorritsma wordt ingewerkt, neemt dan per 1 december 2017 de teammanagementtaken van laatstgenoemde over.”

Ook De Kock vertrekt als commissaris

Ondertussen is de stoelendans bij de KNVB allerminst voorbij. Na het opstappen van Johan Lokhorst (voorzitter) en Ger Vermeulen heeft nu ook Johan de Kock zijn zetel in de raad van commissarissen van de voetbalbond afgestaan. Hij doet dat nadat een meerderheid van de eredivisieclubs twee weken terug het vertrouwen opzegde in de rvc.

Lees ook onze analyse over de gang van zaken binnen de KNVB: Waarom het niet botert tussen de KNVB en de voetbalclubs

De Kock zou aanvankelijk aanblijven tot de volgende vergadering met de clubs (de zogeheten ABVB), maar komt daar nu op terug:

“De interne en externe machtsstrijd, de aanhoudende druk en de daarbij gepaard gaande discussies, die op geen enkele wijze voetbal gerelateerd zijn, hebben mij deze beslissing doen nemen. In mijn zeventienjarige loopbaan als betaald voetballer ben ik zelden voortijdig gewisseld, dit voelt als een verlies.”

De twee overige commissarissen - Henk Kivits en Simon Kelder - blijven volgens de KNVB wel aan tot de volgende ABVB.