Het werkpak van DeeDee Janssens

Wat draag je naar je werk? En waarom? Deze week Dennis Gulikers (47). Zijn alterego DeeDee Janssens presenteert, organiseert, host en playbackt – van Shirley Bassey tot Lady Gaga.

Foto Niels Blekemolen

Mantelpakje van oma

Hij draagt een grijze capuchontrui, een korte broek met camouflageprint en gympen. „DeeDee is een omgekeerde kameleon,” vertelt Dennis Gulikers (47), „het doel van DeeDee is om op te vallen en overal met kop en schouders bovenuit te steken.” Maar vandaag is Dennis Dennis. Zoals hij zelf zegt : „Dezelfde homo, maar dan zonder drie uur werk.”

Dennis heeft zich altijd verkleed, in zijn jeugd niet alleen als vrouw, ook als superheld en indiaan. Verkleden is een beetje als toveren. „Je verandert van binnen niet door andere kleren aan te trekken, maar hoe mensen op jou reageren verandert wel.”

Op zijn tiende trok hij voor het eerst een mantelpakje van zijn oma uit de kast. Acht jaar later deed hij mee met een miss travestieverkiezing, en won. Weer dertig jaar later heeft hij een inloopkast én een werkkamer tot aan het plafond gevuld met schoenen, kleding, juwelen, pruiken, accessoires en make-up. Dennis heeft van ‘toveren’ een fulltime baan als zzp’er gemaakt.

Transformatie

Drie uur duurt het om te veranderen in zijn alterego DeeDee Janssens. De transformatie begint met scheren, thuis voor de spiegel, en eindigt met een laatste vleugje lipgloss, op de stoep voor de deur van de opdrachtgever.

DeeDee is extravagant, kleurrijk, origineel, meestal vrolijk, scherp en krijgt de lachers op haar hand. Ze presenteert, organiseert, host en playbackt – nummers van Shirley Bassey tot Gaga, van Whitney tot Glennis. Je kunt haar inhuren voor bruiloften, supermarktopeningen, dinnershows en verkiezingen. Kinderfeestjes doet ze niet meer.

Dennis heeft zo’n acht à tien opdrachten per maand. Hoeveel hij verdient wil hij niet zeggen, „maar het is genoeg voor mijn deel van de vaste lasten en we kunnen ook nog op vakantie.”

Iedereen verkleedt zich

Sinds vier jaar kan Dennis van Deedee leven, maar zes jaar geleden had hij haar bijna laten sterven aan een natuurlijke dood. Er kwamen weinig tot geen fatsoenlijke opdrachten meer. Toen werd hij uitgekocht bij het bedrijf waarvoor hij werkte. „Dat was het vervolg van het leven van Deedee Janssens en het einde van het Jambersgevoel.”

Daarvoor verkleedde hij zich meerdere malen in een week. In het weekend als Deedee, doordeweeks als salesmanager. De transformatie begon hetzelfde, met scheren. Als salesmanager trok hij daarna een pak aan. Dennis: „Iedereen doet aan drag, de meeste mensen beseffen dat alleen niet.”

Iedereen verkleedt zich, maar lang niet iedereen durft zich te verkleden als de meest schitterende, stralende versie van zichzelf. Waarschijnlijk is dat een van de redenen waarom Deedee zo goed werkt. „Mensen vinden het leuk als je iets doet wat zij niet durven.”