Het duurste ziekenhuis staat in Spijkenisse

In Spijkenisse blijken patiënten ook in hun portemonnee te kunnen ervaren wat een ziekenhuis in financiële problemen betekent.

Een ziekenhuisbed, niet in het Spijkenisse Medisch Centrum.
Een ziekenhuisbed, niet in het Spijkenisse Medisch Centrum. Foto ANP.

Hoe duur kan een injectie in een knie zijn? Vorige week kwamen er in het kader van het NRC-onderzoek veel reacties binnen op onze onderzoeksresultaten rond pijnlijke knieën.

In Bergen op Zoom maakte een lezer met artrose mee dat de reguliere injectie voor haar knie meer dan verdubbelde in prijs. Het plaatselijke Bravis Ziekenhuis bracht 1.018,49 euro in rekening. Wij stelden vast dat de nabijgelegen klinieken van Zeelandcare voor dezelfde medische behandeling 283,67 euro rekenen.

Kostenbesparing

Maar het kan nog goedkoper, zo lieten lezers weten: via de huisarts. Dr. J.R. Delver uit Leiden geeft regelmatig zelf injecties in „arthrotische kniegewrichten”. Die declareert hij vervolgens bij de verzekeraar. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft hier een vast tarief voor vastgesteld (zoek op cyriax): 27,67 euro, inclusief consult.

„Voor de patiënt zijn er geen kosten aan verbonden. Het lijkt me dat dit een duidelijk voorbeeld is, hoe kostenbesparend de eerstelijns gezondheidszorg kan werken”, schrijft huisarts Delver.

Inderdaad scheelt dit nogal wat voor de maatschappij. En ook vanuit het perspectief van de patiënt: bij de meeste Nederlandse ziekenhuizen is hij ervan verzekerd zijn eigen risico van minimaal 385 euro kwijt te zijn.

Lees ook: ‘2x zo duur? Dat is historisch zo gegroeid’

Financiële problemen

In Spijkenisse blijken patiënten ook in hun portemonnee te kunnen ervaren wat een ziekenhuis in financiële problemen betekent. In 2013 ging het plaatselijke Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet, het grootste bankroet in het ziekenhuiswezen sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006.

Het ziekenhuis werd met hulp van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis en Ziekenhuis Van Weel-Bethesda uit Dirksland in sterk afgeslankte vorm doorgestart. Sindsdien heet het Spijkenisse Medisch Centrum.

Een lezer stuurde ons de factuur voor „maximaal vijf verpleegdagen bij een goedaardige vergroting van de prostaat”. In Spijkenisse kost dat 4.609,50 euro tegen een landelijk gemiddelde van 2.150 euro.

280916_ziekenhuizen

Duurste van Nederland

Het uitzonderlijk hoge tarief blijkt niet op zichzelf te staan. Uit een analyse van alle tarieven die CZ bekendmaakte blijkt dat de kliniek veruit het duurste ziekenhuis van Nederland is. We zetten het aantal keren dat een ziekenhuis een bovengemiddeld tarief hanteert af tegen het aantal keren dat het tarief onder het gemiddelde lag. Spijkenisse is de evidente winnaar qua hoogste tarieven.

280916_spijkenisse

Als verklaring hiervoor zegt een woordvoerder dat de tarieven voor CZ-patiënten „niet representatief” zijn. Volgens de woordvoerder zou het niet samenhangen met de problematische geschiedenis van het ziekenhuis. Ook nu nog kampt het ziekenhuis met grote verliezen en een zwakke balans. Het ziekenhuis claimt met zijn tarieven bij het Zilveren Kruis tot de 25 goedkoopste van Nederland te behoren. Maar dat kunnen we dus niet verifiëren.

En we weten het wel van CZ. Met een marktaandeel van 50 procent is de verzekeraar de belangrijkste inkoper van zorg in Spijkenisse. De reddingsoperatie heeft wel degelijk zijn sporen in de tarieven nagelaten. CZ betaalt bewust meer.

„We moeten daar extra geld in stoppen om een duurzame toekomst te bewerkstelligen”, legt een woordvoerder van CZ uit. „Er was een uitzonderlijke situatie, waardoor we een soort opslag betalen.”

Dat een zorgverzekeraar een ziekenhuis open wil houden, werd in Spijkenisse destijds geprezen. Maar voor zo’n financieel zwak ziekenhuis moet wel extra betaald worden. Ook door patiënten. Alleen weten die dat niet. Althans de meeste niet. Alleen CZ-verzekerden kunnen dat sinds kort weten omdat CZ als eerste zijn tariefafspraken openbaarde. De CZ-verzekerde die op de kleintjes let, mijdt Spijkenisse.

deelname