Groot grondoffensief pro-regeringstroepen in Aleppo

Het is een van de grootste grondaanvallen in maanden op de stadsdelen die nu nog in handen zijn van de rebellen.

Syrische mannen zijn aangeslagen na luchtaanvallen van regeringstroepen in Aleppo, op dinsdag.
Syrische mannen zijn aangeslagen na luchtaanvallen van regeringstroepen in Aleppo, op dinsdag. Foto Karam Al-Masri / AFP

Syrische pro-regeringstroepen zijn dinsdag begonnen aan een grootschalige grondoffensief in de Syrische stad Aleppo, meldt persbureau Reuters. Het is een van de grootste grondaanvallen in maanden op de stadsdelen die nu nog in handen zijn van de rebellen.

Het offensief is gericht op de Oude Stad bij de historische citadel in Aleppo en op enkele belangrijke toegangswegen. Volgens de rebellen bereikten de pro-regeringstroepen, waaronder milities van Iran, Irak en Libanon, Aleppo vanuit het noorden en het zuiden van de stad.

De VS hebben dinsdag aangekondigd om bijna 400 miljoen dollar vrij te maken voor extra humanitaire noodhulp voor de Syriërs. Reuters meldt dat het land in totaal inmiddels 5,9 miljard dollar heeft uitgegeven aan humanitaire hulp.

Oost-Aleppo geïsoleerd

Het oosten van Aleppo is nog in handen van de rebellen, het westen van regeringstroepen. Het oostelijk deel is compleet afgesloten van de buitenwereld, waardoor ongeveer 250.000 mensen vastzitten zonder voldoende drinkwater, eten, medicijnen en elektriciteit. Hulpgoederen kunnen de belegerde gebieden niet bereiken. Slechts 35 doktoren zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie beschikbaar voor de honderden gewonden in het oosten van de stad.

De Wereldgezondheidsorganisatie en het Rode Kruis riepen dinsdag op tot een ‘veiligheidscorridor’ om zieke en gewonde mensen in het oosten van Aleppo te kunnen evacueren.

Wapenstilstand mislukt

Na een kort bestand braken de gevechten in Aleppo vorige week weer in alle hevigheid uit. Door intensieve luchtaanvallen van het Syrische regeringstroepen, gesteund door de Russische luchtmacht en door Iran gesteunde milities, zijn volgens het Syrisch Observatorium 250 mensen omgekomen. De Verenigde Naties spreken van de zwaarste luchtaanvallen sinds de burgeroorlog bijna zes jaar geleden begon.

De wapenstilstand die Rusland, die het regime van Assad steunt, en Amerika, aan de kant van de rebellen, deze maand afspraken, moest ervoor zorgen dat hulpkonvooien de belegerde gebieden konden bereiken. Daarna zouden de landen samen kunnen werken om terreurgroepen als Islamitische Staat aan te vallen.

Maar zover is het niet gekomen. Nadat een hulpkonvooi werd aangevallen, werd alle hulp tijdelijk opgeschort. De VS houden de Russen verantwoordelijk voor de aanval.

Lees ook: Ruzie over ‘oorlogsmisdaden’ in Syrië

Een spoedzitting van de VN op zondag liep uit op een confrontatie tussen Rusland en het Westen. Het Westen verdenkt de Russen van “oorlogsmisdaden” en beschuldigden hen van “barbarij”.