Groningse student in ziekenhuis na ontgroening

Studentenvereniging Alweer een incident bij studentencorps Vindicat in Groningen. Een aspirant-lid is tijdens de introductietijd het ziekenhuis in geslagen.

Remko de Waal/ANP

Een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat is vorige maand tijdens de kennismakingstijd zo hardhandig aangepakt dat hij met hoofdletsel is opgenomen in het ziekenhuis. Dat bevestigt rector van de vereniging Stijn Derksen tegenover NRC. Hij „betreurt het incident” en zegt dat de Rijksuniversiteit Groningen erover is geïnformeerd.

Vindicat, vertelt Derksen (22), doet zelf „een intern feitenonderzoek” naar de toedracht en wacht nog op „inzage in een medisch rapport van de behandelend arts”. Volgens betrokkenen zou de eerstejaars zo hard op zijn hoofd zijn geslagen dat hij een hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Zes ouderejaars werden de rest van de kennismakingstijd geschorst. Zodra meer duidelijk is over hun exacte betrokkenheid en verantwoordelijkheid, volgen mogelijk nadere strafmaatregelen. In het uiterste geval kunnen ze worden geroyeerd: dan wordt hun lidmaatschap ingetrokken. Dat bepaalt een eigen, intern rechtsprekend orgaan.

Blijvende schade onbekend

Of de jongen blijvende schade heeft opgelopen aan de mishandeling is onduidelijk. Hij zelf wil niet met de media praten, zijn ouders evenmin. Hij is nu lid van Vindicat. Volgens rector Derksen gaat het goed met hem. „We hebben hem hier vorige week op de sociëteit gezien en onderhouden nauw contact met zijn ouders. Hij heeft een huis gevonden en is met de andere eerstejaars bezig een jaarclub te vormen.”

Lees ook De corpsbal die op ‘hete hertjes’ jaagt is straks je baas, een opiniestuk van twee oud-corpsleden over misstanden binnen studentenverenigingen.

De adviescommissie introductietijden van de universiteit is door Vindicat direct op de hoogte gebracht van de kwestie. Dat bevestigt woordvoerder Gernant Deekens van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij spreekt over een „uitzonderlijk incident” maar laat namens het college van bestuur weten dat dit een „interne kwestie is voor studentenvereniging Vindicat. Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen.” Ook als het gaat om geweld? „Ja, dat is de lijn van het college van bestuur.” En aangifte wil het universiteitsbestuur niet doen. De woordvoerder: „Dat is in eerste instantie aan het slachtoffer.”

Nieuw is het niet dat een studentenintroductieritueel uit de hand loopt. Maar anders dan de universiteit in bijvoorbeeld Utrecht zag de Rijksuniversiteit Groningen er nooit aanleiding in de banden met de vereniging radicaal door te snijden. Waarschijnlijk donderdag worden de recente incidenten in de Groningse universiteitsraad besproken.

Het is het tweede incident binnen een week waarmee Vindicat in opspraak komt. Een lijst met 22 eerstejaars studentes voorzien van foto’s, adressen, en mobiele nummers belandde vorige week via stadsblog Sikkom in de publiciteit. In deze derde editie van de ‘Oprechte Almanak’ sporen mannen elkaar aan de „hete herten” in bed te krijgen. Vindicat doet – alweer – intern onderzoek naar de lijst en heeft dertien mannelijke leden voor onbepaalde tijd geschorst.

Studentenvereniging Vindicat telt volgens rector Derksen zo’n tweeduizend actieve leden, van wie 406 nieuwe eerstejaars. Is de vereniging te groot of te snel gegroeid waardoor deze excessen kunnen plaatsvinden? Een terechte vraag, vindt de rector. Maar de vraag komt te vroeg. Die wil en kan Derksen pas beantwoorden als de onderzoeken naar de twee incidenten zijn afgerond. „Op basis daarvan moeten we de introductietijd gaan doorlichten. Ook met de vorige senaat. Ik ben pas twee weken in functie.”