Gezonde baby met drie ouders via omstreden ivf-behandeling

Alleen in het Verenigd Koninkrijk is deze behandeling officieel goedgekeurd.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Lex van Lieshout / ANP

Er is een gezonde baby geboren via een nieuwe, ethisch omstreden ivf-behandeling waarbij DNA van drie biologische ouders wordt gebruikt. Dat meldt het Britse blad New Scientist dinsdag. De medische techniek maakt het mogelijk voor ouders met bepaalde genetische mutaties om gezonde baby’s te krijgen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is deze behandeling expliciet goedgekeurd.

Lees ook: Technisch kan het: kind van 3 ouders

Het gaat om een kindje van Jordaanse ouders. De behandeling is uitgevoerd door Amerikaanse artsen in Mexico, waar volgens de ouders “geen regels” zijn op het gebied van medische technieken. De moeder van de baby is drager van het gen van het Leigh-syndroom, een fatale stofwisselingsstoornis door genfouten in het mitochondriaal DNA. Dat mtDNA dat buiten het ‘gewone’ kern-DNA ligt in de duizenden mitochondriën in een cel: organellen die verantwoordelijk zijn voor de energievoorziening en hun eigen DNA hebben. De moeder ontdekte dat ze drager was toen haar eerdere kind in 2005 werd geboren met dit syndroom. Het meisje werd zes jaar oud.

Fractie van het DNA

Bij de behandeling wordt de gezonde celkern uit een eicel van de moeder getransplanteerd naar een eicel met gezond mitochondriaal DNA van een donor, waaruit de oorspronkelijke celkern is verwijderd. Deze eicel, met kern-DNA van de moeder en mtDNA van een donor, werd vervolgens bevrucht met zaad van de vader. Verschillende eicellen werden zo behandeld, en één van hen ontwikkelde zich na de bevruchting tot de gezonde baby. Drie biologische ouders klinkt in dit geval wat spectaculairder dan de werkelijkheid is omdat het mtDNA slechts een fractie is van het gewone kern-DNA. De jongen is inmiddels vijf maanden oud, maar het nieuws werd dinsdag pas naar buiten gebracht.

Helemaal nieuw is het niet. Met een andere techniek is in de jaren negentig ook al eens een aantal kinderen met drie ouders geboren, om mtDNA-ziekten te ontwijken.