Geplaagde wielrenner Kai Reus (31) zet punt achter loopbaan

Reus maakte een comeback, nadat hij in 2007 na een val elf dagen in een kunstmatige coma werd gehouden.

Bij Reus' besluit te stoppen spelen veiligheidsoverwegingen een belangrijke rol.
Bij Reus' besluit te stoppen spelen veiligheidsoverwegingen een belangrijke rol. Foto: Bas Czerwinski / ANP

Kai Reus stopt met wielrennen. De 31-jarige renner uit Winkel, Noord-Holland kende vele tegenslagen in zijn carrière - hij lag onder meer in coma na een val - maar kwam steeds weer terug. Nu stopt hij definitief, meldt zijn wielerploeg Team Roompot-Oranje Peloton dinsdag.

In 2007 raakte Reus zwaargewond na een val tijdens een training in de Franse Alpen. Hij klapte zonder helm tegen het asfalt en werd vervolgens elf dagen in een kunstmatige coma gehouden. Reus revalideerde en maakte zijn rentree in het wielrennen, maar kreeg de ziekte van Pfeiffer en stopte in 2010 alsnog. Toen hij in 2012 opnieuw terugkwam, pleegde zijn moeder zelfmoord.

Lees ook: Kai Reus is opgeklommen uit de duisternis.

In maart van dit jaar tekende hij bij Team Roompot-Oranje Peloton, nadat hij de maand daarvoor was opgevallen tijdens de koers Omloop Het Nieuwsblad, waar hij lange tijd bij de kopgroep zat. De samenwerking werd niet wat beide partijen ervan hadden gehoopt.

In de verklaring op de Team Roompot-site laat hij weten dat veiligheidsoverwegingen een belangrijke rol spelen in zijn besluit te stoppen:

“De ernstige valpartijen in het voorjaar, waarbij jongens zwaar gewond raakten of zelfs zijn overleden, dat raakte mij keer op keer. Ik kwam tot de conclusie dat mijn gezin belangrijker is dan mijn sport.”