Explosies bij moskee en conferentiecentrum Dresden

De politie vermoedt dat het motief vreemdelingenhaat is. Dresden is de stad waar de anti-islambeweging Pegida is ontstaan.

De uitgebrande deur van de moskee in Dresden.
De uitgebrande deur van de moskee in Dresden. Foto: Sebastian Kahnert / AP

In de Duitse stad Dresden hebben zich bij een moskee en een conferentiecentrum in de nacht van maandag op dinsdag twee explosies voorgedaan. Hierbij zijn geen gewonden gevallen en is alleen materiële schade, zo meldt persbureau AP.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel ging er bij de moskee een brandbom af, die was samengesteld uit zes Molotovcocktails. De politie heeft laten weten dat het waarschijnlijk om een daad uit vreemdelingenhaat gaat. Dresden is de stad waar de anti-islambeweging Pegida is ontstaan.

De premier van de Duitse deelstaat Saksen, waar Dresden toe behoort, sprak van een “laffe aanval” en zei dat het niet alleen ging om een aanval op religie, maar ook op de waarden van de Duitse samenleving. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière noemt de aanslag “verschrikkelijk”.