Europese Commissie geeft Tuitert en Kerstholt gelijk

De schaatsers riskeerden een levenslange schorsing als ze aan niet-erkende wedstrijden zouden meedoen. Ze trokken aan de bel.

Mark Tuitert in juni van dit jaar.
Mark Tuitert in juni van dit jaar. Foto Sander Koning / ANP

Brussel geeft oud-profschaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt gelijk in een zaak tegen de internationale schaatsfederatie ISU. De Europese Commissie is van mening dat de ISU de mededingingsregels overtreedt door schaatsers sancties op te leggen als zij deelnemen aan niet-erkende sportwedstrijden. Dat maakte de Commissie dinsdag bekend.

Tuitert en Kerstholt werden met levenslange schorsingen bedreigd toen ze wilden deelnemen aan de Icederby in Dubai in 2014. Ze zouden niet mee kunnen doen aan ISU-wedstrijden, zoals tijdens de Olympische Winterspelen en wereldkampioenschappen, als ze mee zouden schaatsen in het commerciële evenement.

Een Icederby is een nieuwe variant van schaatswedstrijden, waarbij langeafstandsrijders en shorttrackers het tegen elkaar kunnen opnemen op een 220 meter lange baan. Het prijzengeld ligt hoger en er kan gegokt worden op wedstrijden. De testeditie in Dubai heeft nooit plaatsgevonden vanwege het protest van de ISU.

Lees ook: de column van John Kroon Schaatsen in Dubai, een Europese kwestie

De Europese Commissie deed een jaar lang onderzoek naar machtsmisbruik door ISU. Het uitgedragen standpunt van dinsdag is nog geen uitspraak. Die komt later, wanneer de ISU heeft gereageerd op de bezwaren.

‘Greep op hardrijden’

EU-commissaris voor mededingingsbeleid Margrethe Verstager licht haar “voorlopige standpunt” toe in het persbericht:

“We maken ons zorgen dat de sancties die ISU met zijn toelatingsregels aan sporters oplegt, niet dienen om hoge normen in de sport te handhaven, maar vooral dienen om ISU zijn greep op het hardrijden op de schaats te laten houden.”

De Commissie is van mening dat de regels van het ISU de commerciële vrijheid van schaatsers onredelijk belemmert. Ook zouden de toelatingsregels een belemmering vormen voor nieuwe organisatoren van internationale evenementen om de markt te betreden.

Volgens juridische adviseur van de twee schaatsers Ben Van Rompuy is dit een duidelijk signaal naar andere sportbonden met vergelijkbare beperkingen voor sporters, schrijft hij in een blog.

Vernieuwing van de schaatssport

Onlangs keurde de bond wel goed dat de Nederlandse schaatsbond KNSB in maart een Icederby organiseert in het Gelredome in Arnhem. Voorwaarde was wel dat er niet gegokt zou worden op het evenement. Tuitert had zich ingezet voor dit evenement.

ISU is de enige instantie die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is erkend om kampioenschappen te organiseren voor kunstschaatsen en hardrijden op de schaats. Nationale schaatsbonden zijn bij ISU aangesloten.

De Nederlander Jan Dijkema (72) is momenteel de voorzitter van de ISU. Hij werd in juni gekozen. Hij is een van de voorstanders van vernieuwing van de schaatssport, met name bij Europese kampioenschappen.