Engelse voetbalbond stelt onderzoek in naar bondscoach

Sam Allardyce zou zo’n 462.000 euro hebben willen verdienen aan adviezen over illegale transferpraktijken.

De zaak-Allardyce is de eerste onthulling van The Daily Telegraph, dat tien maanden onderzoek deed naar corruptie en omkoping in het Britse voetbal.
De zaak-Allardyce is de eerste onthulling van The Daily Telegraph, dat tien maanden onderzoek deed naar corruptie en omkoping in het Britse voetbal. Foto: Bundas Engler / AP

De Engelse bondscoach Sam Allardyce heeft zichzelf in de problemen gebracht door uitspraken die hij deed terwijl hij door een verborgen camera werd gefilmd. De Britse krant The Daily Telegraph onthulde dinsdag dat Allardyce onder meer geld probeerde te verdienen aan adviezen over illegale transferpraktijken. De Engelse voetbalbond FA heeft aangekondigd een onderzoek naar de uitspraken in te stellen.

Uit de beelden, die gedeeltelijk openbaar zijn gemaakt, zou duidelijk worden dat de 61-jarige Allardyce zijn functie als bondscoach misbruikte om omgerekend zo’n 462.000 euro te verdienen aan adviezen aan Aziatische zakenlieden. Aan deze zakenlieden, in werkelijkheid undercoverjournalisten van The Daily Telegraph, legde hij uit hoe de regels van de Engelse bond omtrent transfers konden worden omzeild en hoe een speler toch bezit kan worden van een derde partij. Deze praktijk, ‘third party ownership’, is sinds 2008 verboden door de FA en wordt gezien als een moderne vorm van slavernij.

Daarnaast liet Allardyce zich ontvallen dat zijn voorganger, oud-bondscoach Roy Hodgson, “niet de persoonlijkheid heeft” voor het spreken in het openbaar en dat Engelse voetballers kampen met “psychische blokkades”.

FA stelt onderzoek in

Voetbalbond FA stelt een onderzoek in naar de uitspraken en heeft The Daily Telegraph gevraagd alle beelden openbaar te maken. De zaak-Allardyce is de eerste onthulling van The Daily Telegraph, dat tien maanden onderzoek deed naar corruptie en omkoping in het Britse voetbal. De krant kondigt aan binnen enkele dagen met nieuwe onthullingen te komen. Zo zullen tien trainers worden genoemd die zich volgens zaakwaarnemers van spelers lieten omkopen om transfers mogelijk te maken.

Allardyce is oud-trainer van onder meer Premier League-clubs West Ham United en Sunderland. Hij werd in juli aangesteld als bondscoach van het Engelse nationale voetbalelftal, nadat het Europees Kampioenschap in Frankrijk voor de Engelsen onder leiding van Roy Hodgson op een fiasco was uitgelopen. Volgens The Daily Telegraph verdient Allardyce als bondscoach omgerekend bijna 3,5 miljoen euro exclusief bonussen.