Duitse privacywaakhond verbiedt Facebook data te delen met WhatsApp

Het is de eerste Europese autoriteit die deze stap neemt. De aanpak van Amerikaanse techbedrijven in Europa verhardt.

Facebook-baas Mark Zuckerberg tijdens een conferentie in 2015.
Facebook-baas Mark Zuckerberg tijdens een conferentie in 2015. Foto David Paul Morris / Bloomberg

Een privacywaakhond in de Duitse deelstaat Hamburg verbiedt Facebook om de data met WhatsApp te delen. Het is de eerste Europese autoriteit die deze stap zet. Omdat Facebook in een nationale vestiging in Hamburg gegevens verwerkt, zegt de waakhond dat het verbod voor heel Duitsland geldt. Daarbij beroept het zich op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in juli.

De Hamburgse autoriteit roept Facebook op de tot nu toe gedeelde data te wissen en geen gegevens meer te verzamelen van WhatsApp. De waakhond kan Facebook boetes opleggen als het de afspraak niet nakomt. Het Amerikaanse bedrijf kan in beroep gaan, maar het mag niet wachten op die uitspraak.

Vinkje

In augustus kondigde Facebook aan data te gaan gebruiken van de chatdienst. Eerder verzekerde het nog dat niet te doen. Door het delen van de data kan Facebook gerichtere advertenties aanbieden aan gebruikers en betere vriendsuggesties doen.

Hoewel gebruikers de deeloptie uit konden zetten met een vinkje in WhatsApp, werd hen niet expliciet om toestemming gevraagd. Dat is tegen de regels van de Duitse privacywetgeving, vindt de privacywaakhond van Hamburg. Bovendien vindt de autoriteit dat Facebook en WhatsApp hun gebruikers hebben misleid. Overigens wordt ook bij het uitzetten van het vinkje nog steeds data gedeeld tussen de twee bedrijven “om de infrastructuur te verbeteren”.

Lees ook: vier vragen over de nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp

Facebook zegt in een reactie zich te houden aan de Europese privacywetgeving, maar dat ze “zullen samenwerken met de privacy-autoriteit in Hamburg met als doel om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen”. Het Europese hoofdkantoor staat in Ierland, en Facebook zegt zich te houden met de privacyregels aldaar.

Twee jaar geleden nam Facebook WhatsApp over voor bijna 15 miljard euro. WhatsApp telt ongeveer 35 miljoen gebruikers in Duitsland.

Nederland

In Nederland bestaan ook zorgen over privacyschending door Facebook. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) sprak onder anderen eerder deze maand zijn zorgen uit. De Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, wilde toen echter nog geen actie ondernemen, maar liet aan de NOS wel weten “vraagtekens” te zetten bij de manier waarop Facebook en WhatsApp gingen delen. De Britse privacywaakhond houdt de situatie extra in de gaten.

De Europese waakhonden zijn nu bij elkaar voor hun tweemaandelijks overleg. Ook het datadelen van WhatsApp zal daar worden besproken.