Dodental bootramp Egypte opgelopen tot 202

Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog exact vermist worden. De boot met migranten kapseisde op de Middellandse Zee.

Reddingswerkers van de Egyptische kuswacht speuren op dinsdag het water af naar lichamen van overledenden.
Reddingswerkers van de Egyptische kuswacht speuren op dinsdag het water af naar lichamen van overledenden. Foto Maggie Michael/ AP

Het dodental van de bootramp vorige week voor de kust van Egypte is opgelopen tot 202. Reddingswerkers hebben dinsdag de lichamen van nog eens 33 mensen geborgen, zo meldt persbureau Reuters.

De boot kapseisde vorige week woensdag op de Middellandse Zee, vlak bij de Egyptische plaats Rosetta. Volgens ooggetuigen bevonden zich aan boord minstens 450 migranten. Het gaat onder andere om mensen uit Syrië en Egypte.

Hulpdiensten hebben 169 mensen kunnen redden, het is onduidelijk hoeveel vermisten er nog exact zijn. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verklaarde dinsdag dat het vreest dat er in totaal 300 migranten zijn omgekomen. Eerdere berichten spraken nog van 600 opvarenden.

Autoriteiten meldden afgelopen vrijdag dat vier vermoedelijke smokkelaars zijn gearresteerd op verdenking van mensenhandel en doodslag.

Meer migranten op zee overleden dan in 2015

Migrantenorganisatie IOM meldde dinsdag dat het aantal mensen dat is omgekomen op zee dit jaar al fors hoger ligt dan in het gehele vorige jaar. Vonden er in 2015 2.924 migranten op zee de dood, in 2016 zijn het er al 3.501. Het aantal mensen dat de overtocht maakte lag bovendien vorig jaar hoger dan dit jaar: 518.181 in 2016 tegenover 302.140 mensen in 2015.