documentaire

A Haunting History NPO 2, 22.55-23.55u.

Anuol Deng ontvluchtte als zevenjarige jongen de burgeroorlog in het zuiden van Soedan. Hij ging naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij een rechtenstudie deed. In 2013 keert hij als jonge, ambitieuze advocaat terug naar zijn vaderland, het inmiddels zelfstandig geworden Zuid-Soedan. Hij wil zijn land helpen en zijn vice-president ter verantwoording roepen voor diens misdaden tijdens de bevrijdingsstrijd. Maar zijn westerse opleiding botst met de opvattingen van zijn landgenoten, het lijkt erop dat niemand op zijn hulp zit te wachten. Anuol wil een monument voor slachtoffers van genocide. De gouverneur ziet er niets in: „Laten we het verleden vergeten”. In A Haunting History laten documentairemakers Femke en Ilse van Velzen een tragische held zien die niet ziet dat zijn goedbedoelde ideeën over rechtspraak op zijn landgenoten paternalistisch overkomen. Zelfs zijn keurige westerse kleding detoneert met de kleding van zijn landgenoten. Eind 2013 moet hij opnieuw vluchten als er een nieuwe burgeroorlog uitbreekt, de zoveelste. Het jongste land ter wereld glijdt verder de afgrond in en Anuol heeft het moeilijk om aan zijn idealen vast te houden.