Deutsche Bank onderuit op de beurs door twijfel over redding

Koersval

Een miljardenboete in de VS voor rommelhypotheken dreigt voor Deutsche Bank. Merkel schiet dan niet te hulp, meldde een Duits blad.

Onder beleggers is twijfel ontstaan over de stabiliteit van Deutsche Bank, één van de grootste banken van Europa. Aanleiding is een artikel in het Duitse tijdschrift Focus, waarin bronnen beweren dat Deutsche Bank geen staatssteun zou krijgen als zij daarom zou vragen. Het aandeel Deutsche Bank sloot maandag 7,5 procent lager op 10,55 euro, het laagste niveau in twintig jaar, en de helft van begin dit jaar. Dinsdagochtend herstelde de koers licht.

Woordvoerders van Deutsche Bank en bondskanselier Angela Merkel haastten zich maandag na de koersval te zeggen dat de instelling geen steun nodig heeft en „alle uitdagingen” zelf het hoofd kan bieden, meldde persbureau Reuters.

Deutsche Bank dreigt een miljardenboete te krijgen voor het verkopen van rommelhypotheken in de Verenigde Staten. Justitie in de VS wil dat de bank 14 miljard dollar (12,4 miljard euro) betaalt. Deutsche Bank heeft gezegd dat bedrag niet te zullen overmaken. Beleggers houden echter wel rekening met een hoge boete en zijn bezorgd of de bank die wel kan betalen.

Een woordvoerder van de bank benadrukte maandag dat Deutsche Bank in staat is die mogelijke boete zelf te betalen – en dus geen staatssteun nodig heeft en ook geen aandelenemissie. Ook een zegsman van bondskanselier Merkel ontkent dat de bank bij de regering heeft voor financiële steun heeft aangeklopt.