Opinie

De spirit van Anne Morrow Lindbergh

Flessenpost uit de VS

Schrijfster Pia de Jong woont met haar gezin in Princeton, in de VS. Ze bericht wekelijks over wat haar daar opvalt.

illustratie Eliane Gerrits

‘Oh, you’ll have the sky”, zei de moeder van Anne Morrow, toen die haar in 1928 vertelde dat ze ging trouwen met Charles Lindbergh, de man die het jaar daarvoor in de Spirit of St. Louis als eerste non-stop solo de oceaan was overgestoken van New York naar Parijs. Het had hem in één keer tot een wereldberoemde held gemaakt.

„De perfecte vrijgezel vindt de perfecte bruid” en „Het stel van de eeuw”, kopten de kranten. Hij, succesvol, avontuurlijk, knap. De man die het luchtruim voor de mensheid opende. Zij, een introverte vrouw die dagboeken bijhield en ervan droomde schrijfster te worden. Maar voor Charles, haar grote liefde, stopte ze met haar dagboeknotities. Ze nam zijn droom over en haalde haar vliegbrevet. Als zijn copiloot vloog ze de wereld over.

Op de aan hen beiden gewijde tentoonstelling in het Morven museum in Princeton hangt een levensgrote foto van het stel. Eenzelfde vliegkapje en pilotenbril, eenzelfde vastberaden blik. Zij zit achter hem in een vliegtuig, klaar om de lucht in te gaan.

Maar er zat ook een keerzijde aan hun avontuurlijke leven. Waar ze ook kwamen, de pers bestormde hen. Op filmbeelden staat Charles tussen de journalisten, terwijl hij energiek zijn missie uitdraagt waar alles aan ondergeschikt diende te worden gemaakt: de verovering van het luchtruim. Anne zit stil op een bankje en kijkt verdrietig weg. Ze mist haar baby, Charles Jr., weten we uit brieven aan haar zus. Praten daarover met haar man kon niet, want ook haar moederschap en de gevoelens die daarbij hoorden waren ondergeschikt aan zijn missie.

In 1932 werd hun zoon, de inmiddels twintig maanden oude Charles Jr., gekidnapt. De pers sprong bovenop deze ‘zaak van de eeuw’. Charles maakte het tot zijn missie de media te woord te staan. Hun huis in Hopewell, New Jersey, bouwde hij om tot een perscentrum. Anne ondertussen verschanste zich op zolder en vermeed iedereen. Voor het eerst in jaren vond ze haar toevlucht weer in een dagboek.

De baby werd levenloos gevonden, maar veel tijd voor Anne om bij haar verdriet stil te staan was er niet. Er kwam snel een nieuwe baby en Charles had nieuwe luchtreizen gepland. „Kom ik ooit nog thuis?”, vroeg Anne zich af in een brief aan haar moeder op een van hun lange reizen. Ze verlangde steeds meer naar een eigen leven, naar schrijven, om haar ideeën en gevoelens te kunnen duiden.

Eind jaren 30, toen Europa zich voorbereidde op een oorlog, vond Charles een nieuwe, deze keer omstreden missie: het isolationisme. Amerika moest zich niet met Europa bemoeien. Uit plichtsgevoel en tegen haar gevoel in schreef Anne een boek waarin ze zijn gedachtegoed verdedigde. Iets waar ze later spijt van kreeg.

Anne vond – naast haar kinderen en het vele reizen, en ondanks een man die altijd nummer één moest zijn – haar weg als schrijfster. Van haar boek Gift of the sea werden miljoenen exemplaren verkocht. Ze raakte een snaar, vooral bij vrouwen.

De net verschenen documentaire: You’ll Have the Sky: The Life and Work of Anne Morrow Lindbergh geeft inzicht in haar veelzijdige en complexe leven. Charles, haar grote liefde voor wie ze zoveel opzij had gezet, bleek andere vrouwen te hebben gehad met wie hij ook kinderen kreeg. Zijn gedweep met het nazisme achtervolgde haar gezin. Charles gaf haar niet alleen de hemel. Hij gaf haar ook de hel.

Reacties via pdejong@ias.edu