Colombia ondertekent historisch akkoord met FARC

Als zondag het verdrag wordt goedgekeurd door de Colombiaanse bevolking, is er officieel een einde aan 52 jaar burgeroorlog.

Het ondertekende akkoord van president Santos.
Het ondertekende akkoord van president Santos. Foto: Efrain Herrera / AFP PRESIDENCIA

Met de ondertekening van het vredesakkoord beloven de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC de wapens definitief neer te leggen. In de havenstad Cartagena zetten president Juan Manuel Santos en rebellenleider Rodrigo Londoño Echeverri hun handtekening onder het akkoord.

Bij de ondertekening waren onder meer VN secretaris-generaal Ban Ki Moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aanwezig. Namens Nederland was minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) aanwezig.

De gewapende strijd in Colombia was met 52 jaar het oudste nog lopende conflict op het Westelijk halfrond. De burgeroorlog tussen de marxistisch-leninistische FARC en de Colombiaanse regering kostte in die jaren aan zeker 220.000 Colombianen het leven. Bijna 7 miljoen mensen moesten hun huis ontvluchten.

Lees de analyse van Floor Boon: Colombia: op weg naar vrede of straffeloosheid?

Aanstaande zondag stemt het Colombiaanse volk in een referendum over het akkoord. Wordt ermee ingestemd, dan is de oorlog definitief voorbij. FARC-leider Londoño - ook wel bekend als Timochenko - heeft al laten weten dat zijn beweging het staakt-het-vuren zal handhaven, ongeacht hoe de bevolking stemt. De FARC wil na het sluiten van het akkoord verder als politieke beweging.

FARC door de jaren heen, een historisch overzicht van vijf decennia oorlog in Colombia