Carrièreswitch: ‘Ik wil iets betekenen voor mensen’

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Paul de Schipper (45) zei het bedrijfsleven vaarwel en is nu bestuurder bij een GGZ-instelling.

Hoogtepunt: „Als ik door de instelling loop en zie dat dokters, verpleegkundigen en behandelaars met plezier hun werk kunnen doen.”

Dieptepunt: „We dwingen de zorg in een veel te hoog tempo tot verandering. Ik heb altijd moeite om mee te werken aan dingen die ik onverstandig vind.”

Meer dan alleen geld verdienen

„Na twintig jaar hield ik het voor gezien in het bedrijfsleven. Ik was 43 en had een mooie loopbaan achter de rug – van leidinggevende functies bij multinationals tot oprichter van een eigen bedrijf. Nu wilde ik een baan waarin ik méér kon doen dan alleen maar geld verdienen. Toen ik de vacature zag voor bestuurder bij een GGZ-instelling in Zeeland, wist ik meteen: dit is de baan die ik zoek.”

280916CAR_switsch-01

280916CAR_switsch-02

Geneeskunde

„De behoefte om iets voor mensen te betekenen, heb ik altijd al gehad. Het is de reden waarom ik geneeskunde ben gaan studeren. Na mijn studie leek een carrière als medisch specialist me echter niet bepaald aantrekkelijk: je werkt bij een ziekenhuis, koopt een huis en weet op je dertigste hoe je de komende 35 jaar naar je werk fietst. Niets voor mij.”

Babyvoeding verkopen

„Het bedrijfsleven vond ik spannender. Na een lukrake sollicitatie mocht ik voor Friesche Vlag naar Oost-Europa om babyvoeding te verkopen. Ik deed mijn eigen marktonderzoek, praatte met artsen, diëtisten en verloskundigen en groeide langzaam door. Op mijn dertigste was ik wereldwijd directeur medische voeding bij Nutricia. Later zette ik mijn eigen bedrijf op in het behandelen van mensen met chronische angst en depressie.”

Minder salaris, meer uitdaging

„Van alles wat ik tot nog toe heb gedaan, is mijn huidige baan met afstand het meest uitdagend. Emergis is verantwoordelijk voor een groot deel van de geestelijke gezondheidszorg in Zeeland en je werkt met tal van partijen. Het is ontzettend afwisselend en spannend. Ik ben er qua salaris op achteruitgegaan, maar de inhoud en uitdaging van mijn werk compenseren dat ruimschoots.”