Bijna 10 procent meer overnachtingen in Amsterdamse hotels

In heel Nederland nam het aantal hotelovernachtingen in een jaar tijd met 7,5 procent toe.

Het interieur van het Faralda NDSM Kraanhotel, een hotel gevestigd in een kraan in Amsterdam-Noord.
Het interieur van het Faralda NDSM Kraanhotel, een hotel gevestigd in een kraan in Amsterdam-Noord. Koen van Weel / ANP

In de eerste helft van 2016 steeg het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam met bijna 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In heel Nederland nam het aantal hotelnachten met 7,5 procent toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het aantal buitenlandse en binnenlandse gasten steeg ongeveer in gelijke mate in Nederland. Al jaren is het aandeel Duitsers het grootst bij de buitenlandse slapers. In het eerste half jaar steeg het aantal Duitse overnachtingen met 5 procent. Britten sliepen 10 procent vaker in Nederlandse hotels en Amerikanen zelfs 17 procent. De toestroom van gasten uit Brazilië, Rusland en China nam juist af, een trend die ook al enkele jaren zichtbaar is.

De omzet in de hotelbranche stijgt sinds de zomer van 2013 aan één stuk door, in de eerste helft van 2016 met ruim 5 procent. Het CBS nam overnachtingen in hotels, pensions en bed and breakfasts mee bij het tellen. Het aantal overnachtingen bij mensen thuis, zoals via de app Airbnb, werd niet meegeteld.

Lees ook: Spreiding toeristen lukt Amsterdam mondjesmaat

Flink meer overnachtingen in Drenthe

Bijna een derde van het totale aantal hotelovernachtingen in Nederland door buitenlandse gasten heeft plaats in Amsterdam. Bij binnenlandse gasten is dat 11 procent. Toeristische prognoses lieten eerder zien dat het aantal bezoekers in Amsterdam van 17 miljoen per jaar nu oploopt naar 30 miljoen in 2025.

Van alle noordelijke provincies werd alleen in Flevoland niet vaker overnacht in de eerste helft van 2016 dan een jaar eerder. Relatief steeg het aantal hotelovernachtingen in Drenthe het hardst met ruim 25 procent meer hotelnachten in de eerste helft van het jaar. De toename van het aantal Amsterdamse overnachtingen in het eerste half jaar alleen al is groter dan het totale aantal hotelovernachtingen in Drenthe in die periode, merkt het CBS daarbij op.