Bestuur Piratenpartij stapt over naar de nieuwe partij van Baudet

Ruzie

Het optreden van beoogd lijsttrekker Ancilla van de Leest heeft de Piratenpartij doen scheuren. Het opgestapte bestuur ziet een ‘gijzeling’.

Foto Roger Cremers

Het driekoppig bestuur van de Piratenpartij Nederland is zondagnacht opgestapt uit onvrede over het beleid van beoogd lijsttrekker Ancilla van de Leest (31). Ze zijn overgestapt naar de partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Het bestuur, onder voorzitterschap van voormalig bouwfraude-klokkenluider Floor Drost, verwijt Van de Leest dat zij de partij heeft ‘gekaapt’ en achter de rug van het bestuur en de ledenraad opereert.

Volgens Drost komt het programma van Forum voor Democratie het dichtst bij de oorspronkelijke standpunten van de Piratenpartij. Het opgestapte bestuur verwijt Van de Leest dat zij buiten het bestuur om vertrouwelingen om zich heen heeft verzameld die als een soort ‘schaduwbestuur’ opereren. „Alles moet in besloten clubjes, met als enige doel: geen reputatieschade voor de lijsttrekker”, aldus de opgestapte voorzitter van de partij in een maandag verstuurde interne mail. „Voor de manier waarop de partij nu wordt gegijzeld, wil ik niet verantwoordelijk zijn.”

Voormalig secretaris Roland Louter in zijn afscheidsmail: „Het enthousiasme verging me nadat ik erachterkwam op welke achterbakse wijze er een campagneteam werd opgezet.”

De partij heeft inmiddels een interimbestuur geformeerd. Voormalig lijsttrekker Dirk Poot maakt daar deel van uit. Hij zegt dat de komst van Van de Leest heeft geleid tot groei van de partij. „Nieuwe leden, die ook hun plek in de organisatie willen opnemen. Dat heeft tot botsingen geleid.”

Poot bevestigt dat er kandidaten op de conceptkieslijst staan die geen lid van de partij zijn. „Als ik lijsttrekker was, zou ik ook vertrouwelingen op die lijst willen zien.”

Van de Leest eiste afgelopen augustus in een interne mail het leiderschap van de Piratenpartij Nederland op. „Als ik faal, faalt de partij. [...] Ondermijnend gedrag jegens de lijsttrekker is ondermijnend gedrag jegens de partij.”

Van de Leest publiceerde maandagmiddag een verklaring op de site van de partij. Daarin schrijft ze dat de ledenraad heeft proberen te bemiddelen tussen de leden en de bestuursleden, maar dat „aan de open en democratische fundamenten van de organisatie niet getornd kan worden”.