Azerbeidzjan stemt voor bevoegdheden president

Meer dan 90 procent van de kiezers in Azerbeidzjan stemde maandag per referendum in met een verlenging van de presidentiële termijn van zittend president Ilham Alijev (54). De verlenging, van vijf naar zeven jaar, is de belangrijkste van 29 grondwetswijzigingen waarover de Azeri’s zich in de volksraadpleging konden uitspreken. De volgende presidentsverkiezingen in de Kaukasische oliestaat hoeven nu pas in 2020 worden gehouden.

Daarnaast wordt het kabinet uitgebreid met twee vicepresidenten en wordt de minimumleeftijd voor het presidentschap afgeschaft. Dat maakt volgens critici de weg vrij voor de 19-jarige zoon van de president, Haider Alijev, om het presidentiële stokje over te nemen. Ook krijgt president Alijev, die sinds 2003 aan de macht is, bevoegdheden om verkiezingen te vervroegen en het parlement te ontbinden.

Een woordvoerder van Alijev verdedigde de voorstellen als noodzakelijk om de stabiliteit in het land te garanderen. In de aanloop naar de stemming gingen demonstranten van de oppositie de straat op om te protesteren tegen het referendum. Tientallen mensen werden gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen uitgesproken over de voorstellen. De maatregelen, die volgen op de coup in Turkije, zijn volgens critici bedoeld om de positie van de machtige en als corrupt bekendstaande Alijev-clan te consolideren.