5 jaar, 100 films ‘Intouchables’ op nrc.nl gekozen tot beste film

©

De beste film van de afgelopen vijf jaar volgens deelnemers aan een verkiezing van NRC, is Intouchables. Deze Franse film uit 2011, over een verlamde miljonair, kreeg zo’n 10 procent van in totaal 6.100 online uitgebrachte stemmen. Verder scoorden La Grande Bellezza, Boyhood, Interstellar en Jagten in die volgorde de meeste stemmen..

Als winnaar van de publieksverkiezing zal Intouchables gedraaid worden op de NRC Filmdag op 23 oktober in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Daarnaast zullen daar drie films voor het eerst in Nederland vertoond worden, die later dit seizoen in de bioscoop komen. Het gaat om Nocturnal Animals, Tom Fords stijlvolle Oscarkandidaat, Hacksaw Ridge, onder regie van Mel Gibson, ‘persona non grata’ in Hollywood, en de Duitse vader- en dochterkomedie Toni Erdmann, die op het filmfestival in Cannes hoge ogen gooide als de keus van de filmkritiek.

De films worden ingeleid door recensenten van NRC. De NRC Filmdag wordt georganiseerd om te markeren dat de krant vijf jaar een wekelijkse filmbijlage heeft. NRC-lezers kozen kosmopolitisch: de top-5 bevat een Italiaanse, twee Amerikaanse en een Deense film.

Er is wel een kloof tussen de publiekskeuze en de voorkeur van de NRC-filmcritici, maar „die kloof is niet groot”, stelde recensent Coen van Zwol vast: veel van de favorieten van de critici, zoals de film Her, scoorden ook hoog.

Morgen in Twee meer over de verkiezing

De complete uitslag staat op nrc.nl/filmwedstrijd. Kaarten voor de NRC Filmdag zijn te koop via ketelhuis.nl/nrc