Zijn tiende film

Fransen sturen Paul Verhoevens Elle in voor de Oscars

Paul Verhoevens film Elle is de Franse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat meldde The Hollywood Reporter maandag. De film werd gekozen uit een shortlist van vier films. Elle is de tiende film van Verhoeven die genomineerd is voor een Oscar.

Elle, met een hoofdrol van Isabelle Huppert, is de eerste Franstalige film van de 78-jarige Nederlandse regisseur. De film ging in mei in première op het filmfestival van Cannes, waar hij werd genomineerd voor een Gouden Palm. In de film speelt Huppert een verkrachte vrouw die uit is op wraak.

NRC noemde de film „technisch briljant, maar een tikkeltje saai” en gaf de film drie ballen. „Huppert heeft in het verleden ook al een scala aan uiterlijk ongenaakbare – maar innerlijk borrelende – vrouwen gespeeld met een hang naar het perverse. [...] Verhoeven blijft een groot stilist en Elle is technisch briljant: Huppert is nooit fraaier gefilmd. Maar de elementen komen nooit helemaal bij elkaar. Elle is – een noviteit bij Verhoeven – bij tijd en wijle zelfs een tikkeltje saai.”

De Nederlandse inzending voor de Oscars is Tonio van Paula van der Oest, met Pierre Bokma en Rifka Lodeizen. De film naar het boek van A.F.Th. van der Heijden die volgende maand zijn grote release krijgt, heeft „een in Nederland zelden vertoond niveau”, zo oordeelde NRC.

De Oscars worden in februari uitgereikt. De definitieve kanshebbers in de categorie beste buitenlandse film worden eerder bekendgemaakt.

    • Pepijn Hendriks