Brugwachter krijgt 120 uur taakstraf voor dodelijk ongeval

De straf is conform de eis van het OM. Een vrouw overleed toen de Zaanse brug waarop zij stond werd geopend.

Foto Rein van Zanen / ANP

De brugwachter die vorig jaar de Den Uylbrug in Zaandam opende terwijl er een vrouw op stond krijgt 120 uur werkstraf, conform de eis van het Openbaar ministerie. De rechtbank oordeelt dat de man schuldig is aan de dood van de vrouw omdat hij de brug “niet of onvoldoende heeft gecontroleerd” voordat hij de brug opende.

Volgens de officier van justitie had de man niet goed op de monitoren gekeken en is de dood van de vrouw hem daarom aan te rekenen. De brugwachter zelf zei tijdens de behandeling twee weken geleden dat hij de vrouw nooit heeft gezien, omdat het die dag erg druk was. De Den Uylbrug wordt op anderhalve kilometer afstand bestuurd en via monitoren in de gaten gehouden. Omdat het systeem net vervangen was, kon de brugwachter moeilijker overzicht bewaren, zei hij.

Lees ook: De brugwachter zag op zijn scherm ‘heel die mevrouw niet’.

Toen de brugwachter de brug opende stond de vrouw niet bij de eerste slagbomen, maar bij de tweede. Waarschijnlijk kwam dat doordat de bij de eerste versperring de bellen en waarschuwingslichten nog niet aan waren. De vrouw stond zodoende op het deel van de brug dat omhoog ging en viel vijftien meter naar beneden.

‘Zaandam had onvoldoende oog voor veiligheid’

Eerder dit jaar kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid al tot de conclusie dat de gemeente Zaandam “onvoldoende oog” had voor de veiligheid bij de op afstand bediende fietsbrug. Volgens de raad was de techniek voor het bedienen van de brug wel op orde, maar was er niet genoeg aandacht voor “de menselijke component”.

Tekst loopt verder onder animatie:

De onderzoeksraad stelde bijvoorbeeld dat fietsers lastig konden beoordelen waar zij zich op de brug bevonden. Ook had de gemeente meer voorzieningen kunnen treffen om de brugwachter te helpen de brug “veilig en goed” op afstand uit te voeren. Ook waarschuwde de OVV dat de situatie in Zaandam “niet uniek” voor Nederland.

    • Joost Pijpker