YPG-strijders trekken zich terug uit Syrische stad Manbij

De Koerdische strijders voldoen daarmee aan een eis van Turkije en de Verenigde Staten.

Archiefbeeld van strijders van de YPG
Archiefbeeld van strijders van de YPG Foto YPG via AP

Strijders van de Koerdische YPG-militie hebben de stad Manbij in Noord-Syrië verlaten en zich teruggetrokken tot de oostelijke oever van de rivier Eufraat. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee voldoen de strijders aan een eis van Turkije, die de militie vijandig gezind is. Ook de Verenigde Staten, die de YPG juist steunen, wilden dat de strijders zich terug zouden trekken uit Manbij.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus zegt volgens Reuters de terugtrekking te verwelkomen. Hoewel YPG en Turkije beiden strijden tegen IS, is de Turkse regering bang dat YPG zelf de macht wil grijpen in het grensgebied tussen Syrië en Turkije en een onafhankelijke Koerdische staat wil uitroepen.

De Turkse regering denkt dat de YPG nauwe banden heeft met de extremistische Koerdische arbeiderspartij PKK. Beide groepen worden door de Turken als terreurorganisaties gezien.

De locatie van Manbij: (tekst loopt door onder kaart)

Jarablus

Vorige maand voerde het Turkse leger nog een offensief uit tegen YPG in de grensstad Jarablus op de westoever van de Eufraat. Die actie was ook bedoeld om te voorkomen dat YPG de macht in het gebied in handen zou krijgen. Defensieminister Fikri Isik zei toen:

“Turkije zal het niet accepteren dat de YPG-strijdkrachten de operatie tegen IS gebruiken om hun gebied uit te breiden en aan de macht komen.”

In september werden ook 11.500 leraren ontslagen omdat zij banden zouden hebben met de PKK. Volgens de Turkse premier Binali Yildirim zijn er in totaal 14.000 leraren gelinkt aan de PKK.