Weer vermoorde priester aangetroffen in Mexico

José Alfredo López Guillén is de derde katholieke priester deze week die door drugsbendes werd vermoord.

Inwoners van Paso Blanco, Veracruz bi de begrafenis van priester José Suárez die afgelopen week werd vermoord. Foto: Marco Ugarte / AP

In Mexico is een rooms-katholieke priester die vorige week werd ontvoerd, dood aangetroffen. Het gaat om de derde vermoorde priester in het land in minder dan een week tijd, meldt Reuters.

De 43-jarige priester, José Alfredo López Guillén, werd zaterdag langs de kant van de weg tussen de steden Puruándiro en Zináparo aangetroffen. Hij had meerdere kogelwonden op zijn lichaam. Autopsie wees uit dat hij vijf dagen voordat zijn lichaam werd gevonden is vermoord. De priester werd vorige week maandag ontvoerd in zijn kerk in het dorp Janamuato in de staat Michoacán de Ocampo. Dat werd donderdag pas naar buiten gebracht. Er zou geen losgeld zijn gevraagd.

De weg tussen de steden Puruándiro en Zináparo in West-Mexico, waar de priester werd teruggevonden. De tekst loopt door na de kaart:

Drugsgeweld

Deze week kwamen ook de priesters Alejo Jiménez en José Suárez door drugsgeweld om het leven. Zij werden ontvoerd in hun kerk in de stad Poza Rica en teruggevonden in Veracruz, in het oosten van Mexico. Ook zij kwamen door kogels om het leven.

In de afgelopen tien jaar waren katholieke geestelijken in Mexico vaker het slachtoffer van geweld, dat gerelateerd is aan de drugsoorlog in het land. Tussen 2005 en 2015 kwamen 31 priesters om het leven. Enkele priesters spraken zich openlijk uit tegen het bendegeweld in Mexico.

    • Etienne Verschuren