Turkije krijgt ‘junkstatus’

Nasleep couppoging

Na S&P’s heeft ook Moody’s de kredietstatus van Turkije verlaagd. Turkije is boos, vanwege de mogelijke economische gevolgen.

Foto Bloomberg

De mislukte staatsgreep in Turkije en de nasleep daarvan tasten de kredietwaardigheid van het land aan. Vrijdag verlaagde de invloedrijke Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s de kredietstatus van Turkije. Moody’s raadt investeren in het land nu af. Eerder deed Standard and Poor’s, eveneens een grote kredietwaardigheidbeoordelaar, dat ook al.

De status van ‘junk’ kan voor Turkije economische gevolgen hebben. Met slechte cijfers van kredietwaardigheidsbeoordelaars wordt lenen duurder. Investeerders zien zich mogelijk gedwongen hun geld op veiligere plekken te stallen.

De Turkse regering reageert verontwaardigd. De verlaging van de kredietwaardigheid is volgens de bestuurders onterecht. De Turkse economie groeit, de staatsschuld is relatief laag en het land lost schulden netjes af. Daaraan is niets veranderd.

Moody’s verlaagt de kredietwaardigheid omdat de afgelopen jaren het vertrouwen is verminderd in het vermogen van de Turkse overheid om structurele hervormingen door te voeren. Dat geloof heeft een extra knauw gekregen door de couppoging op 15 juli en de nasleep daarvan.

Het ontslag van veel hoge ambtenaren en rechters op verdenking van betrokkenheid bij de coup erodeert de instituties en de rechtsstaat. Door de manier waarop beslag is gelegd op bedrijven met vermeende banden met de Gülenbeweging, zijn er zorgen dat bezit en investeringen niet veilig zijn. De economie, die volgens Moody’s op zichzelf ‘groot en flexibel’ is, heeft bovendien klappen gekregen van de Russische boycot en de hoge terreurdreiging.

Volgens premier Yildirim zijn het niet instanties zoals Moody’s die besluiten hoe de Turkse economie eruit ziet. Hij deed het besluit van Moody’s zaterdag af als niet onafhankelijk.

Anti-Amerikaans sentiment

Er heerst sinds de mislukte machtsgreep een sterk antiwesters en anti-Amerikaans sentiment in Turkije. Veel Turken denken dat de Amerikaanse regering of CIA een rol in de coup speelde. Dat spreekt ook uit de reactie van president Erdogan tegen persbureau Bloomberg, vlak voor de verlaging wereldkundig werd gemaakt. „Het kan me totaal niet schelen. Ze begaan een fout. En dat doen ze met opzet”, zei hij.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar verwacht dat de economische groei de komende jaren verzwakt blijft. Moody’s voorspelt gemiddeld 2,7 procent groei tot en met 2019. Dat is weinig voor een opkomende economie zoals Turkije en aanzienlijk minder dan het gemiddelde van 5,5 procent groei tussen 2010 en 2014.